Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Костадинов: Имаше изкуствено насаждане на омраза и противопоставяне между различните сектори. Сега сме на една маса

Ще направи ли Аграрната камара българските земеделски производители по-силни?

Симеон Караколев: Мнозинството от преработвателите работят с вносна продукция. Не може овцата и вълкът да си говорят за бляскаво бъдеще

Снимка: БТА

В Българската аграрна камара членуват 13 асоциации, представляващи над 10 000 земеделски производители. Камарата има амбицията да бъде както партньор, така и коректив на земеделското министерство.

"В момента всичко върви на самотек. Всеки подсектор работи за себе си и става като орел, рак и щука, всеки дърпа. Нещата тепърва предстоят", поясни пред БНР  Костадин Костадинов, председател на управителния съвет на камарата и доскорошен председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Досега в България никога не е имало такова широко обединение под една шапка на земеделски производители от различни сектори на селското стопанство, изтъкна Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на УС на Аграрната камара.

Костадин Костадинов и Симеон Караколев от Българската аграрна камара   Снимка: Борислава Борисова

Вноската за членство в една от най-престижните европейски земеделски организации се изчислява индивидуално. В момента са подадени документи за членство и се очаква процедурата, уточни той. По думите му членският внос може да се подели процентно между земеделците и държавата под формата на държавна помощ.

Да бъдат представени на европейско ниво за българските фермери и земеделски производители е фундаментално, смята Караколев.

През годините имаше изкуствено насаждане на омраза и вражда, разделение и противопоставяне между различните сектори, изтъкна Костадин Костадинов. "Сега сме на една маса", увери той.

"Очакваме още няколко организации да се присъединят. Едната е Съюзът на кооперациите, като асоциирани членове Аграрният университет в Пловдив, Старозагорският университет също, шафранопроизводителите и други. Ние сме в процес на структуриране, изграждане и този процес ще продължи."

"Приехме инициативата за това, че производителите трябва да се съберем и да създадем една такава структура. Ние, производителите се познаваме помежду си много добре", допълни Симеон Караколев.

Снимка: БГНЕС

Мнозинството от преработвателите работят с вносна продукция, посочи още той:

"Това означава да седнем на една маса – овцата и вълкът, и да си говорим за бляскаво бъдеще. Искаме тази овца да я направим силна (да си оправим къщичката на производителите), да направим тази овца равностоен партньор. В момента ние не сме равностоен партньор. Има едни огромни бизнес структури в различни региони и множество малки производители. Те не са конкурентни, те не могат да бъдат достойни партньори, защото нямаме сдружаване."

Интересите ни с преработвателите се сблъскват, потвърди и Костадин Костадинов в коментар на това, че преди време и преработвателите дадоха заявка за учредяване на аграрна камара.

Не може с механичен сбор на производители да се създаде камара. Има критерии за реална представителност на бранша, заяви той.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35