Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янис Сармас ще бъде служебен премиер на Гърция до изборите

Янис Сармас
Снимка: Сметна палата на Гърция

Председателят на гръцката сметна палата Янис Сармас ще бъде служебният премиер на страната, който ще управлява до изборите в края на юни, съобщиха местните медии.

Президентът на южната ни съседка Катерина Сакеларопулу отправи към него формално искане за съставяне на служебен кабинет, който да организира предсрочния парламентарен вот. До него се стигна, след като управляващата досега дясна "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис спечели изборите на 21 май, но резултатите не стигнаха да сформира самостоятелно управление.

Решението за назначаване на служебен кабинет и отиване към предсрочни избори се официализира днес след среща на лидерите на парламентарно представените партии при президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Кириакос Мицотакис от "Нова демокрация" и Алексис Ципрас от СИРИЗА, Никос Андрулакис от ПАСОК-Движение за промяна", Димитрис Куцумбас от Гръцката комунистическа партия и Кириакос Велопулос от дясната националистка партия "Гръцко решение".

Политическите лидери постигнаха съгласие да се върви към нови избори на 25 юни. Още в понеделник Мицотакис заяви при срещата си с президента, че не може да сформира коалиция и призова за избори на въпросната дата. Против коалиция се обяви и Ципрас, като от думите му стана ясно, че няма да подава оставка, а ще остане лидер на СИРИЗА, поне до следващите избори.

Днешната среща при президента на всички политически лидери идва три дни след като партията на Кириакос Мицотакис - досега управляващата "Нова демокрация", постигна съкрушителна победа на изборите в неделя - най-добрият резултат за консерваторите от 2007 г. насам, като получи близо 41 процента от гласовете. Втора остана лявата СИРИЗА на бившия премиер Алексис Ципрас, която получи 20 на сто подкрепа.

146-те мандата на "Нова демокрация" в 300-местния парламент обаче не са достатъчни за сформиране на самостоятелно управление. Затова още в първата си реч след оповестяването на резултатите Мицотакис се обяви за нови избори, за да затвърди подкрепата си. Очаква се следващите избори да се проведат по гласуваните от "Нова демокрация" изборни правила, които бяха в сила неотдавна - победителят да получи между 20 и 50 бонус мандати в парламента, за да се улесни съставянето на самостоятелно управление.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа копка на втория надлез над Бакърена фабрика

Столичната община започва изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика.  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите Връбница, Надежда и Люлин, подчерта кметът Васил Терзиев

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Момчил Драганов

Момчил Драганов за предстоящите кино ленти

Вълнуващо кинолято изпратихме, зрителите сякаш вече окончателно се завърнаха към големия киносалон, готови да се потопят в магията на седмото изкуство.  Много филми пробудиха дискусии по различни теми, завърнаха се известни лица в киното, родиха се нови звезди.  За всичко, което се случи и онова, което предстои разказва киножурналистът..

публикувано на 02.10.24 в 10:16

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 10:01