Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване в Народното събрание

Снимка: Ани Петрова

Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване в пленарна зала.

В парламента се очаква и днес да продължат разговорите между  "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с втория мандат.

Целта на промените е да укрепи ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт. Със законопроекта се създава правомощие съответните колегии да приемат Кодекси за етично поведение на съдиите и на прокурорите и следователите, които пленумът на ВСС трябва да одобри.

Инспекторатът ще има право да анализира и обобщава делата, които са приключени със съдебен акт, както и приключените преписки и дела на прокурори и следователи. Освен това ще обобщава ежегодни добрите и лошите практики по спазване на етичните правила в съответствие с европейските и международните стандарти. Вменява му се право да провежда антикорупционни обучения на съдиите, прокурорите и следователите.

Ще бъде обсъден и проект на решение, с което НС задължава Министерския съвет да изготви доклад във връзка с предишното решение на парламента в Плана за възстановяване и устойчивост в частта Енергетика, чиято цел беше запазване на въглищните централи в Маришкия басейн.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на президента Радев с представители на ПГ на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията поискаха снощи разговор с държавния глава, за да обсъдят с него политическата криза и възможностите за решаването ѝ, преди да получат втория мандат за съставяне на правителство. До ситуацията..

публикувано на 15.07.24 в 16:02

БАБХ възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 15:58
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат представители на дирекциите "Социално подпомагане" от цялата страна. Искането на работещите е за..

публикувано на 15.07.24 в 15:50
Пожар край Свиленград

Над 150 000 декара е изгорялата площ край Свиленград за 2 дни и половина

Около 150 000 декара е изгорялата площ – огромна площ, в рамките на 2 дни и половина . Това съобщи арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, в интервю пред БНР. "В момента гори в две направления - едното е с. Младиново и другото е към село Михалич. Към Лесово е овладян огънят и се наблюдава, там тлеят огнища и очакваме да не се прехвърлят..

публикувано на 15.07.24 в 15:43
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92..

публикувано на 15.07.24 в 15:37

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на трудовия   процес. Преустановява се работата в горещите часове, работодателите променят графика на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14

Ирина Манушева: Да се преразгледа моделът за кандидатстване след 7-и клас

"Изобщо не бих била оптимист, че вече излизаме от дъното. Оптимист съм, че  можем да излезем от дъното, ако обаче си дадем сметка за реалните проблеми в образователната ни система ".  Това коментира пред БНР Ирина Манушева, автор на петиция за преразглеждане на сегашната система от национални външни оценявания във всички етапи.  За нея са..

публикувано на 15.07.24 в 15:13