Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев не успя да блокира във ВСС искания за отстраняването си

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев не успя да блокира процедурата във Висшия съдебен съвет по първото искане за отстраняването му от поста. Гешев не се яви на днешното заседание, защото беше зает, а адвокатката му се е разболяла. Второто искане за отстраняването на обвинител №1 от поста му се очаква да бъде обсъдено в понеделник.

Иван Гешев избра да участва в международна конференция в Бургас, вместо да присъства на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, свикано заради първото искане за отстраняването му от поста. Чрез своята адвокатка обвинител №1 поиска отлагане на заседанието, но мнозинството съдебни кадровици гласуваха против. 

Прийоми, познати от съдебните процеси, в които подсъдимите се опитват да отложат резултата, бяха видяни по време на заседанието на Съвета. Освен отдавна планираната конференция като основание за искане за отлагането на заседанието, адвокатката на Иван Гешев изпрати болничен лист за внезапен здравословен проблем.

Алтернативно беше поискано спиране на процедурата, докато Конституционният съд каже по питането на обвинител номер 1 може ли Висшият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, да взима легитимни решения.

И двете искания бяха отхвърлени, макар и с различни мнозинства, след което последва близо 4-часово обсъждане по множеството доказателствени искания на двете страни в процедурата.

Шестимата членове на Прокурорската колегия, които смятат, че с намесата си в разследването на взрива до автомобила му на 1 май главният прокурор е извършил тежко нарушение на служебните си задължения и затова трябва да бъде освободен, поискаха да бъдат изслушани и заместникът му Борислав Сарафов, заместникът на заместника му в Националното следствие Ясен Тодоров и следователите, които са били на местопрестъплението.

Обвинител номер 1 пък поиска прилагането на множество документи и интервюта, изслушване на прокурорите по делото и на мистичния израелски експерт, посетил мястото на взрива, без да има процесуална роля.

Голяма част от исканията бяха допуснати и ще се обсъждат в процедурата по същество.

Малко преди заседанието на Висшия съдебен съвет бяха разпространени мотивите по второто искане за отстраняването на Иван Гешев от 4-има членове на Прокурорската колегия, които по повод израза "политически боклук", който Гешев многократно употреби на първата си  си медийна изява след взрива, настояват, че той е нарушил етичните правила и затова трябва да бъде отстранен.

В дълъг отговор Гешев коментира израза "политически боклук". Позовавайки се на Европейската конвенция по правата на човека, той заявява, че с използването му е изразил лично мнение, освен това не било насочено към конкретен политик. В ежедневието политиците често биват определяни от граждани и дори от журналисти не само в национален, но и в световен мащаб като политически боклук. Това е и причината да употребя този израз, пише в становището си Иван Гешев.

Дебатът по допустимостта на това искане ще е в понеделник, откогато обвинител номер 1 ще е в 5-дневен отпуск.

На въпрос няма ли това да ограничи правото му и да забави във времето финала на двете процедури, които най вероятно ще бъдат обединени в едно, служебният правосъден министър Крум Зарков коментира:

"Важно е процедурата да бъде изрядна, в това число човекът, който се защитава, в случая господин Гешев, да има правото да го направи. Не мисля, че шиканиране на процеса от какъвто и да е характер ще повлияе на скоростта на взимане на решение."

В отговор на въпрос шиканиране ли е това, което се случва, Зарков каза:

"Струва ми се, че днешната молба за отлагане и спиране на производството беше несъстоятелна. Трябва да се върви, без да се препуска, без да има състезания или някаква извънредност, но срочно, така както по принцип би трябвало да функционира всяка институция, и правосъдието като цяло."

Зарков каза това минути след като положи държавния печат под промените в НПК, с които се въвежда механизъм за разследването на главния прокурор и се сваля мнозинството за отстраняването му. Те вече са заложени в утрешния брой на Държавен вестник и от следващия понеделник ще са в сила.

Но още преди приемането им Иван Гешев обяви, че ще ги прати в Конституционния съд.

Може ли това, както и питането на Гешев за легитимността на Висшия съдебен съвет да замрази двете искания за неопределено време?

"Сезирането на Конституционния съд по противоконституционност на един закон не спира неговото изпълнение", убеден е Крум Зарков. Което означава, че когато се стигне до гласуване по исканията за отстраняването на Иван Гешев, ще са достатъчни само 13 гласа, които, ако се съди по днешните процедурни гласувания, изглеждат налични.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32