Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката Палеонтология е динамично развиваща се, казва докторантът в Националния природонаучен музей при БАН

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

Новата книга на Николов е „Песента на титаните: история за динозаври“

"Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите.

В науката Палеонтология има много новости, които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се.

През последните 25 години всяка година се описват между 30 и 50 вида нови динозаври", разказа в "Нощен Хоризонт" Владимир Николов, който е и докторант в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, палеонтолог и палеоилюстратор.

ucalgary.ca

Разбира се, Николов е вдъхновен за заниманията си от поредицата на Стивън Спилбърг - "Джурасик парк".

"Това означава, че в последните 20 години разнообразието на динозаврите се е увеличило и са описани около 1000 нови вида. Аз лично не си правя труда да запомня имената на всички нови видове, не е възможно...", сподели още Николов.

Николов проследява и работи активно по динозавърското находище край град Трън.

За една от тези експедиции ни разказва той в книгата си „Песента на титаните: история за динозаври“. Прави го в седем увлекателни разказа.

Илюстрирал е също и детската книга „Excavate! Dinosaurs: Paper toy Paleontology, негова е корицата на българският варианта на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на проф.Стийв Брусати.

ЕПА/БГНЕС

По думите на Николов никой не е дал досега убедителен отговор защо динозаврите са толкова харесвани от децата:

"Може би защото те приличат на митологични същества, но за разлика от тях динозаврите могат да бъдат изследвани по техните фосили, знаем вече много неща за тях, знаем, че те са били владетели на планетата. Особено хищните техни преставители излъчват една сила и мощ, което се харесва на хората", каза още пред БНР палеонтологът.

"Досега с премиерата на книгата се срещнах с много интересни хора. Книгага почти свърши и очакваме допечатка, защото на 24 юни ще има премиера в Пловид в рамките на фестивала - "Пловдив чете", после отивам в Асеновград, а на 23 юни пак в Пловдив ще имам и ратолница по палеорат и всеки, коийто иска да рисува истински динозаври, може да заповяда, за да рисува с мен", разказа за новата си книга -  „Песента на титаните“ Владимир Николов.

Според него българската публика има интерес към палеонтологията, макар и не толкова, колкото му се иска, но го радва, че много младежи се вълнуат от темата.

В началото на юни месец Николов заминава на експедиция близо до Чирпан в търсене на праисторически бозайници, а през август ще бъде 6 - та експедиция до находището край Трън.

"Надявам се с нас да бъде с нас проф.Стийв Брусати. Той много хареса българската кухня, но и също е възхитен от нашата работа и от нашите находки, а когато започнем да публикуваме вече официално за находките в научните спиасния ще бъде доста интересно...", сподели за БНР палеонтологът.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16