Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво

Наталия Ефремова
Снимка: БГНЕС

Едва 8% от заетите у нас притежават дигитални умения над средното ниво и само 30% имат основни цифрови умения. А внедряването на високи технологии в средните и малки предприятия достига 25 на сто или половината от средния дял за Европейския съюз.

Конференция на Стопанската камара търси решенията на тези проблеми, с участието на работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации.

Пазарът на труда се нуждае от безпрецедентна промяна на уменията и компетентността на работното място, заяви Tомчо Tомов от Стопанската камара.

В същото време проучване на Българската академия на науките показва, че повечето от заетите не биха участвали в обучения, ако това не води до повишено заплащане на труда.

И колкото по-ниска е позицията, толкова по-малка е вероятността от участие в обучения за придобиване на цифрови умения. Това води до опасност от дигитална маргинализация на населението, предупреди заместник социалният министър Наталия Ефремова.

"Говорим за изпадане, за изключваме изобщо от обществено икономическия живот на голяма част от населението. Разполагаме с доста сериозен финансов ресурс. Бих казал безпрецедентен, който никога досега държавата не е имала по отношение на обученията за възрастни, в частност дигиталните умения - над 1,6 милиарда евро България е заложила от всички средства в националния План за възстановяване и устойчивост".

Министерството на труда и социалната политика изпълнява инвестиция в размер на 380 милиона лева за дигитално обучение на 500 000 лица до края на 2026 година, а 200 000 от тях ще бъдат обучени до средата на следващата година.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Вълканов

Сдружението за модерна търговия: Големите вериги са готови еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за..

публикувано на 05.10.24 в 08:02
Снимката е илюстративна

Туроператорите отчитат увеличение на туристите през летния сезон, оптимисти са и за зимния

Увеличение на туристите през летния сезон отчитат туроператорите, които организират входящия туризъм за България. Добри са прогнозите и за предстоящия зимен сезон.  Най-много са били туристите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, каза Иван Грошев - председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм. "Английският пазар показва..

публикувано на 05.10.24 в 07:52
Доналд Тръмп

Тръмп и Байдън на различни позиции за евентуален израелски удар по иранските ядрени съоръжения

Бившият държавен глава на Съединените щати Доналд Тръмп, кандидат за президент от Републиканската партия, заяви на предизборен митинг в щата Северна Каролина, че иранските ядрени съоръжения "трябва да бъдат ударени", визирайки изказване на американския президент Джо Байдън, който каза, че не би подкрепил какъвто и да е израелски удар по ирански..

публикувано на 05.10.24 в 07:43

Чартърен полет за евакуация на британски граждани от Ливан в неделя

Правителството на Обединеното кралство е наело още един чартърен полет за евакуация на британски граждани в Ливан, който трябва да се осъществи в неделя.  Съобщението бе направено от Министерството на външните работи, след като Даунинг стрийт и отново призова британските граждани, които все още са в Ливан и искат да напуснат, да се регистрират..

публикувано на 05.10.24 в 07:37
Генерално консулство Истанбул

Очаква се 25 българи да се прибират от Ливан до края на деня

Продължава евакуацията от Ливан и на последните наши сънародници, заявили желание за това.  Очаква се общо 25 българи да се прибират до края на днешния ден, но този път не с правителствения Еърбъс, обяви след заседанието на КСНС вчера служебният премиер Димитър Главчев.  Главчев след КСНС: Има единомислие, институциите работят заедно Желаещи да..

публикувано на 05.10.24 в 07:33
Флагът на

При израелски удар в Бейрут е бил убит братовчед на досегашния лидер на "Хизбула"

Телевизия Ал-Арабия съобщи, че при израелски удар в Бейрут е бил убит Хашем Сафиедин - братовчед на досегашния лидер на ливанското шиитско движение Хизбула, Хасан Насрала, който е смятан за негов наследник начело на групировката. Това е станало по време на среща в щаб на ислямистите в предградие на ливанската столица. Загинали са всички, които са..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47