Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от деветоюнския преврат

Проф. Мария Тодорова: Има две теории за преврата на 9 юни, които си сменят местата в ХХ век - едната е за това, че се спасява държавата, която легитимно упражнява насилие, а другата, че е легитимно революционното насилие и то идва от Коминтерна

Монархът дава зелена светлина за смяната на легитимно избраното правителство

проф. Мария Тодорова
Снимка: Ирина Недева
На 9 юни се навършват 100 години от военния преврат през 1923 година, с който е свалено правителството на БЗНС с министър – председател Александър Стамболийски. В навечерието на това важно събитие се проведе конференция по темата, организирана от Колектива за обществени интервенции. За да присъства на нея, у нас пристигна проф. Мария Тодорова, едно от знаковите имената в световната Балканистика. В момента тя е професор в Университета в Илинойс. 

"Има наслагване на различни интереси. С изборите през 1923 година, които са мажоритарни, БЗНС успява да получи абсолютно мнозинство. Има обаче мощна съпротива срещу социално-икономическите реформи на партията. Важна е и външната политика на Стамболийски, който е за мирно уреждане на отношенията и сближаване с Югославия"

Царят не е организирал преврата, но му дава зелена светлина, отбеляза професор Тодорова.



Съсловната идеология за паразитни и производителни класи на Стамболийски му създава естествени врагове, посочи още тя. 

"В паразитните класи влизат военните, адвокатите и църквата. Естественият съюзник – Комунистическата партия, която е втора сила в парламента , е разглеждана  като съперник. Не помагат и ексцесиите на Оранжевата гвардия. Превратът се състои и е разтурена най-голямата партия. Министър-председателят и неговите сподвижници са избити. Налага се диктатура на града над селото".

Има две интерпретации на преврата, обясни професор Тодорова. 

"Едната има за стожер държавността – идеята е, че се спасява България от хаос и диктатура. Тя е подплатена от теорията на Макс Вебер, че държавата има монопол върху насилието. Идеята е, че това насилие е легитимно. Тази интерпретация е господстваща до 9 септември и след 10 ноември.

Другата е тази около стожера на съпротивата, която също си позволява насилие, определяно като легитимно. Тя се основава на идеите на Френската революция". 

Тя разказа и за ролята на Коминтерна.

Цялото интервю на Ирина Недева с  проф. Мария Тодорова може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56

В Плевен започва поредното издание на Есенен джаз фест

В Плевен откриват осмото издание на Есенен джаз фест. Предстоящото издание ще бъде съпътствано от детска зона и арт работилници. Откриването е тази вечер от 20:30 часа в парка на Регионалния исторически музей. Организатори са Община Плевен, които са включили в тазгодишното издание до 14 септември изпълнения с музикални предизвикателства...

публикувано на 12.09.24 в 08:25
Венцислав Благоев

Днес е заключителният концерт на третото издание - "Импровизирай безкрай" при НДК

"На концерта участват и двама от музикантите на БНР, това са концерт-майсторът Наско Миладинов, пианист на Биг бенда и аз, който също съм от Биг бенда, така че радиото отново подкрепя българския джаз, красивата музика и младите хора, каза за "Хоризонт" тромпетистът Венцислав Благоев по повод третото издание на "Импровизирай безкрай" сцена за млади..

публикувано на 10.09.24 в 14:04
Народен театър

Започва новият сезон в Народния театър, до декември се очакват 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:15
Tanzmesse

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф.  " За нас беше ненормално България да не присъства 30 години.  Нашата делегация беше от петима човека и  първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение. Петимата артисти работят в..

публикувано на 09.09.24 в 10:19
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50