Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма да намерите нито един човек, работещ в сферата на образованието, който да приеме резултатите от матурите с учудване"

Нели Колева: Учителските заплати трябва да растат, но не за всички учители

"Българското образование се намира в 19 век на всички нива"

Учителските заплати трябва  да растат, но не за всички учители. Това заяви пред БНР Нели Колева, директор „Публични партньорства“ във фондация „Заедно в час“.

Не виждам защо трябва да се вдигат заплатите на тези учители, чиито ученици ходят на частни уроци от трети клас, както и в училищата, които си пишат актив за споделените постижения между тях и частните школи“.

Тя коментира средния резултат от 3.93 на задължителната матура по български език и литература тази година.

Оценката не е Добър 4 , а кръгла двойка. Скалата, на която пишем 3 в България е на 30%. Това е смехотворно. Всяко взискателно училище пише 3 на 60%. Дължим истината на обществото.  Ако се въведе адекватната скала на оценяване, реалният резултат от матурите ще е Слаб 2“.

Работата на училището е да учи децата и ако методите, които се използват в момента, не работят, трябва да се намерят други, убедена е тя.

Ако социалните системи не работят, трябва да бъдат преосмислени и променени. Да обвиняваме децата за провала на възрастните, това е абсолютно възмутително“.

Колева отбеляза още, че едва 7-8 % от зрелостниците тази година са от семейства с нисък социален статус.


„Да хвърлим вината върху 8, дори и 10 % от учениците за колективния провал, не е достойно“.

Учениците имат мотивация, когато виждат смисъл и полза, подчерта Нели Колева.

„Когато училището е място, в което не намират смисъл и това, което се преподава няма никаква връзка с реалния живот, а отношението на учителите ги кара да се чувстват така, все едно, че те са проблема, няма как да има мотивация“.

Няма да намерите нито един човек, работещ в сферата на образованието, който да приеме тези резултати с учудване, посочи още Колева.

Българското образование се намира в 19 век на всички нива. Има нужда от спешни действия. Депреоритизирали сме бъдещето на държавата в лицето на най-мощния инструмент, с който разполага  - образованието. Надявам се, че това дъно наистина ще разлюлее камбаната и всички ще започнем да се интересуваме“.  

Колева смята, че е необходимо да се направи анализ какво се е случило и какво правят началните учители, което после се губи.

Не става въпрос просто за една реформа. Учителската квалификация е ключова. Каква е ролята на училищните директори? Натрупала се е много инерция.

Докато смятаме, че добрата оценка е 50% успеваемост, и 10 хиляди лева да започнат да взимат учителите, те няма да имат стимул да произвеждат качество.

Въртим се в порочен кръг. Цената сега плащат децата, а след 10-20 години ще я плащаме и ние, които стоим и констатираме“.

Ситуацията, в която се намира държавата, е пряк резултат от ситуацията в образованието, отбеляза още тя.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Нели Колева може да чуете в звуковия файл.


Едни от най-ниските резултати са в Пазарджик. Цанко Бангьозов, който е дългогодишен преподавател по български език и литература в Математическата гимназия,  посочва като една от причините за това специфичния състав на областта – деца, за които българският език не  е майчин.

„Тия деца не виждат смисъл и начин, по който да успеят в България. Този проблем се задълбочава. Училището беше неглижирано като социална институция 30 години“.

Лидия Сиракова, която също е преподавател, отбелязва, че учениците не ходят на училище и не желаят да слушат учителите.

„Те не желаят да учат. На учениците е позволено всичко. Училището и учителите нямат никакви права. Родителите – пълно безхаберие и липса на уважение“.

Учениците пък казват, че въобще не са се напрегнали. Приемат постигнатите резултати със смях.

„Ще бъркаме цимент в Германия“

Необходимо е да се промени порочната практика парите да вървят с ученика, смята Сиракова.

„Ако един ученик остане да повтаря, за него през следващата година министерството не плаща. Почти негласно е , че не могат да се пишат двойки“

Другият проблем е новият Закон за училищното и предучилищното образование, смята Бангьозов.

„Това специализиране на образованието и модулите в 11 и 12 клас за повечето от децата са нещо, без което могат. Махнаха историята и географията“

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23