Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Няма да допуснем да бъдем инструмент на някой друг

"Няма как да бъдем в коалиция, в която се пази ГЕРБ", категоричен бе той

Снимка: Мария Филева

"Няма никакво използване. Няма да допуснем и никога не сме допускали да бъдем инструмент на някой друг", категоричен бе пред БНР Борис Бонев от "Спаси София", които представиха план за София и призоваха всеки да се включи в битката за красив и подреден град. 

По думите му все още няма решение за общо явяване с ПП-ДБ на местните избори:

"Разговори за общи приоритети има, но аз не виждам никаква причина да съгласуваме с ПП или ДБ плана за управление на София на "Спаси София". Ние сме много диалогични и се съобразяваме с желанията на наши потенциални партньори, но това е планът за управление на София на "Спаси София". Ние сме независим, отделен политически субект и от ПП, и от ДБ, и от който и да било друг и имаме пълното право да имаме политики, за които да се борим, независимо дали нашите потенциални партньори ще ги припознаят или не".

Васил Терзиев е едно от имената, които се спрягат, потвърди Бонев в интервю за предаването "12+3" и добави: 

"Познаваме го от доста години. Той е от години съмишленик на "Спаси София". Смятаме, че той е човек, който ако влезе в политиката, би било добре, защото има какво да даде и на София, и на държавата. Но решение кой ще е кандидатът за кмет, под каква форма той ще бъде издигнат и кои ще са участниците в тази кампания - това трябва да бъде взето, само ако има подписано коалиционно споразумение, каквото на този етап няма. Разговорът тече от повече от 8 месеца. Доста сме напреднали в голяма част от казусите. Не е имало никакви спорове за позиции. Тук по скоро ако има от наша страна определени притеснения - те са свързани с това дали в някакъв момент София няма да стане залог за спокойствие на националната политика - за да няма изненадани, ние сме казали директно, че това за нас би било абслютно недопустимо и ние няма как да бъдем в коалиция, в която се пази ГЕРБ, защото ГЕРБ са всичко, което ние не сме". 

Нашите условия са да няма условия за отношението ни към ГЕРБ, подчерта Бонев и добави, че това е партията, която пропилява потенциала на града и те са основният им опонент. "Няма да позволим нашият труд, нашите битки да бъдат предадени или продадени", категоричен е той.

"При нас няма начало и край на кампанията. Кампанията започва от първия ден след предишните избори. Не сме спирали да бъдем на терен, да предлагаме решения и да се срещаме с граждани. За нас това е естественото състояние", коментира Борис Бонев.

Представихме план за управление за следващите 4+4 години, подчерта той и добави мнението си, че София има нужда от дългосрочна стратегия и мислене

По думите му ако бъде намалено изтичането на средства от порочните обществени поръчки, ще има пари и за детски градини, и за градски транспорт, и за зелени площи, и за улици и тротоари.

Според него решението на проблема с липсата на достатъчно места в детските градини е Столична община да отчужди приоритетно всички имоти, които са предвидени за изграждане на детски градини и ясли. Сроковете обаче изтичат и тогава собственикът може да се откаже и да поиска да се промени плана, а на това място да се построи сграда например. По думите на Бонев това се случва масово.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44