Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: ГЕРБ се опитват да запушат устата на главния прокурор

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Единственият български евродепутат - член на мониторинговата комисия в Европейския парламент за борбата с корупцията по високите етажи на властта - Елена Йончева, заяви, че е чула от Иван Гешев обезпокоителна информация за ситуацията в България. Според Йончева, има опит на ГЕРБ да запушат устата на главния прокурор:

„ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяше главния прокурор. Години наред! И в момента, в който той започна да дава повече информация по разследване на различни дела, изведнъж се опитаха да му запушат устата. И си задавам въпроса „Защо?““.

Отстраненият вчера от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет главен прокурор беше изслушан в мониторинговата комисия в Европейския парламент за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Предполага се, че той е говорил за дела пряко свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като "Барселонагейт" и кюлчетата. Иван Гешев заяви, че очаква решението на Конституционния съд и указа на президента Румен Радев по повод отстраняването му от поста. Той отказа да говори пред журналисти в Страсбург и допълни, че каквото има да казва ще го каже в София. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малко над 5000 зрелодтници се явиха на поправителната матура

Есе по фразата „Щом любов нямам, нищо съм“ или интерпретативно съчинение по стихотворението „До моето първо либе“ на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по БЕЛ. На изпита са се  явили 5030 зрелостници от общо обявените 6 400. До момента са анулирани 6 изпитни работи в 5 училища от областите Пазарджик, Пловдив,..

публикувано на 22.08.24 в 16:02

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни доказателства. Той добави, че Международната агенция за атомна енергия е била информирана за..

публикувано на 22.08.24 в 15:46
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

В Германия продължават несъгласията в управляващата коалиция за бюджетната политика

В Германия продължават несъгласията за бюджетната политика в управляващата коалиция и рискът от разпадането й се увеличава. Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди партиите в коалицията да не рискуват да я разрушат, още повече, че партньорите едва наскоро се споразумяха за корекции в бюджета. Вицеканцлерът и федерален..

публикувано на 22.08.24 в 15:39

30% от допуснатите до матура в Ямболско не са се явили на изпита

В Ямболска област 30 процента от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и едно елховско е проведена днес матурата по български език и литература, като на нея..

публикувано на 22.08.24 в 15:38

"Да, България!": Главчев да гарантира, че "лейтенант" на Пеевски в МВР няма да бъде заменен с друг

Повторната номинация на Димитър Главчев за служебен премиер е резултат от неспособността на политическите сили в българския парламент да постигат съгласие и мнозинства за важни политически решения. С такава позиция излязоха от "Да, България" – една от партиите в коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България". От формацията..

публикувано на 22.08.24 в 15:31
Виктор Негреску

Румъния предлага Виктор Негреску за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи официално, че предлага евродепутата от Социалдемократическата партия и заместник-председател на Европейския парламент Виктор Негреску за еврокомисар. В Брюксел Чолаку се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която е обсъдил прилагането на Националния план за..

публикувано на 22.08.24 в 15:23