Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гешев сега я държи в ръцете си и театрално вади някакви неща. Търси си публика"

Анна Заркова: Прокуратурата много отдавна не е нищо повече от пощенска кутия

"В това мнозинство има хора, които бъркат Конституцията с готварска книга"

Анна Заркова
Снимка: БГНЕС

„Нищо съществено няма да видим от Гешев и неговата прокуратура, дори, ако по някакво чудо, той да се задържи на поста си не още 7 дни, а 7 години“. Това заяви пред БНР журналистът Анна Заркова.

„Прокуратурата у нас много отдавна не е нищо повече от пощенска кутия, в която се пускат сигнали за всякакви престъпления. Тя е в ръцете на главния прокурор. Виждали сме как в нея потъват сигнали за мафиотски сделки и огромни рушвети, както и как се вадят разни доноси срещу политици, журналисти и предприемачи. Гешев сега я държи в ръцете си и театрално вади някакви неща. Търси си публика – телевизионна, депутатска, евродепутатска. В тази кутия няма нищо повече от тези сигнали, за които от години знаем“.

Тази съдебна реформа, или Конституционна, както управляващите я наричат сега, ще стигне дотам, където са стигнали и предишните, прогнозира Заркова.

„Тя не е от вчера. Започна през 1991 година с приемане на демократичната Конституция. Сега правим поредната реформа на реформата. Започнахме като приехме този прословут механизъм за разследване на главния прокурор“.

В това мнозинство има хора, които бъркат Конституцията с готварска книга, смята тя.

„Те не знаят, че предлаганото от някои депутати премахване на фигурата на главния прокурор или извеждането на Прокуратурата от съдебната власт може да се направи само от Велико НС. Това е решено от Конституционния съд преди 20 години. А свикването му е дълга и сложна процедура“.

Анна Заркова смята, че предлаганите промени се използват като извинение да не бъдат разследвани депутати.

Чухме от едни депутати, че докато не станела конституционната реформа, те нямало да свалят нито един имунитет на депутат. Т.е. този парламент няма да разреши да бъде разследван нито един депутат, независимо дали е крал милиарди“.

Тя направи аналог със случващото се около ВСС и Прокуратурата преди години и сега.

„Имаше хора, които се разбунтуваха и срещу предизвестения избор на единствения кандидат за мястото на Цацаров на времето. Самият Цацаров довършваше своя мандат и будеше страх, както прави Гешев сега. Имаше протест пред ВСС. До него извадиха контра протест. Главната прокуратурата се беше преобразила в силов политически играч, който донякъде играе извън закона и морала. Не видяхме ли същата картина и онзи ден пред ВСС?  Не видяхме ли и протест в защита на Гешев? Това показва, че нещата не са се променили“.

Заркова смята ,че волята на хората във ВСС сега вероятно е била „обърната от същите играчи, които виждаме да спорят в парламента“.

Тя отбеляза още, че Иван Гешев показва, че може да бъде всичко – „политически играч, жертва на атентат, противник на Русия, приятел на САЩ, но не може да бъде това, което Конституцията му отрежда като главен прокурор – стабилен и уважаван надзорник на законността“.

Журналистът призова политиците да се извинят на обществото и  да поискат да им се даде морално право „да задраскват и да пишат в основния закон на нашата страна“.

Цялото интервю на Петър Волгин с Анна Заркова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22