Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Няма да се стигне до нова политическа криза

"Враговете на конституционната форма се опитват да разпаднат коалицията преждевременно"

Доц. Стойчо Стойчев
Снимка: Силвия Великова

Няма да се стигне до нова политическа криза, изказа мнение пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

"Залогът е много по-голям. Още с оставката на Иван Гешев от ДБ обясниха, че не е била това целта. Целта е била конституционната реформа. По същия начин в момента аргумент трябва да бъде, че независимо дали изпълняващ длъжността е Пенчо или Борис, в крайна сметка важното е да се изпълни конституционната реформа. Това няма как да стане дългосрочно, ако се разпадне това конституционно мнозинство. Никой не може да предскаже, че в следващия парламент ще има конституционно мнозинство, което да гарантира подобна реформа, отвъд договорените в това НС неща". 

Избирателите на ДБ, ПП и ГЕРБ сигурно са гневни, но когато става въпрос за фундаментални промени в конституционната рамка, често се налага да се взимат непопулярни решения и болезнени реформи, отбеляза политологът. 

Според него враговете на тази форма се опитват да разпаднат коалицията преждевременно. "Винаги в партиите трябва да прогнозираме наличието на предатели и шпиони", добави той. 

Стойчо Стойчев не смята, че разминаването в една или друга община между ПП и ДБ ще доведе до национален развод. София е по-различен случай, добави той и обясни:

"София беше използвана като основен аргумент за спойката между ДБ и ПП на първо място. Ако възникне в София поради местните избори някакъв разнобой, това ще постави под въпрос тази коалиция и предмета на нейното съществуване. Аз предполагам, че няма да се стигне до това". 

Според политолога техният кандидат за кмет на София би могъл да бъде бизнесменът Васил Терзиев.

"При всички положения решението трябва да бъде взето сега, за да има достатъчно време да се популяризира това име". 

Стойчев изказа мнение, че ГЕРБ, ПП и ДБ трябва да се договорят по някакъв начин за местните избори в София и Пловдив, за да не станат те предпоставка за по-сериозни сътресения в държавата

По думите му президентът би могъл да започне да навлиза във властта през персонални кандидатури на местните избори

"И това ще бъде представено като някаква национално отговорна, надпартийна листа от будни кметове, които разполагат със собствени клиентели по места, които да гарантират някакви изборни резултати. Всичко това би било чудесно за президента и би реализирало в някакъв краткосрочен план някакъв успех, но в дългосрочен план трудно би могло да намери реализация. /.../ Ако президентът иска да направи нещо такова, му трябва такъв тип европейски международни партньори, каквито той няма и трудно би могъл да спечели на фона на подобен тип партийно строителство, като краде кметове от този или онзи и се конфронтира с всички политически партии от целия спектър".

Политологът коментира и евентуално влизане на Иван Гешев в политиката. Според него Гешев трудно може да разчита на някаква по-значима електорална подкрепа:

"Ако сам тръгне да го прави, не мисля, че ще има някакъв успех. Ако някой застане зад него с пари и иска да му купи присъствие в парламента, би могъл да постигне нещо от порядъка на "България без цензура" или партията на Марешки - става въпрос за десетина депутати за 1 мандат. Това е резултатът след тези 4 години - динамични в политическо отношение". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26