Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случай на хеморагична треска във В. Търново

Директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева (вдясно) на среща с областния управител на Велико Търново Георги Гугучков - Велико Търново, 20 юни 2023
Снимка: Здравка Маслянкова

Случай на опасното вирусно заболяване хеморагична треска с бъбречен синдром е засечен във Великотърновско. Пациентът е 59-годишен мъж от Елена.

За случая е информирала директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева на среща с областния управител на Велико Търново Георги Гугучков. Хеморагичната треска с бъбречен синдром е остро инфекциозно заболяване, причинено от вируси, кото се пренасят от гризачите. От здравната инспекция не съобщават за здравословното състояние на пациента, нито в коя болница се лекува. 

През последния месец в областта са регистрирани още два случая на Лаймска болест в общините Павликени и Велико Търново, както и случай на кучешка тения при 50-годишна жена от Свищовско.

Здравните власти съобщават и за 2-годишно дете със салмонелоза от Павликенско, което не посещава детско заведение.  

Д-р Недева е заявила пред областния управител на Велико Търново, че РЗИ предстои да направи проверки на 10-е общини в областта за ефективността на обработката срещу кърлежи на обществените пространства.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде искаме да стигнем

" Не виждаме никой да задава посока, няма визия къде искаме да стигнем ", заяви пред БНР политологът Мила Мошелова. "Непрекъснато при всички избори говорим за апатия, за отказване, за умора и т.н. Истината е, че България е в един момент от развитието си, в който нямаме ясна цел. Членове сме на ЕС и НАТО, но някак няма нищо от другата страна на..

публикувано на 27.08.24 в 11:26

Пеевски критикува Радев за отменения указ за Горица Грънчарова-Кожарева

"Много ми е интересно да се провери как "мистър кеш" – Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка. В този момент, в който той наруши Конституцията, той на практика не е президент. Това може да си го проверите! Той е нарушил Конституцията!. Аз се изненадвам, че никой не реагира от колегите. Той вече е в пълно нарушение на Конституцията..

публикувано на 27.08.24 в 11:22

20 военни се борят с големия пожар под Рилския Черни връх

Двадесет военнослужещи полагат усилия за погасяване на големия пожар под Черни връх в Национален парк "Рила" втори ден. За втори ден в борбата с огъня се включват и Военновъздушните сили, в 9:12 ч. тази сутрин от авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Продължава и борбата с огнената..

публикувано на 27.08.24 в 11:13
Димитър Главчев

Новият служебен кабинет се закле

На извънредно заседание, продължило едва 8 минути, вторият служебен кабинет на Димитър Главчев положи клетва пред депутатите.  Точката бе единствена за народните представители.  Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията  Церемонията можете да видите във видеофайла.

публикувано на 27.08.24 в 11:07
Президентът Румен Радев

Радев: Действията на Илков ще покажат на кого принадлежи

"Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес вече имаме назначено правителство. Имаме и определена дата за изборите. Фактическата криза обаче, виждате, че не е отминала. Тя ще намери своето разрешение, едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и това мнозинство излъчи не просто редовно, а..

публикувано на 27.08.24 в 11:01
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия Дуров бе арестуван във Франция през уикенда, в рамките на разследване на престъпления, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Инцидент в НБУ, има затиснат

Срутване на тавана на аулата на Нов български университет е станало тази сутрин. От МВР обясниха ,че става дума за инцидент при ремонтни дейности. По първоначална информация има затиснат човек. На място са изпратени екипи на пожарната и линейки. От Центъра за спешна помощ в столицата обясниха пред БНР, че екип от медици веднага е..

публикувано на 27.08.24 в 10:16