Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години Петропавловският събор събира хиляди пазители на българските народни традиции

Петропавловския събор - награди
Снимка: Здравка Маслянкова

Поляните край Петропавловския манастир до Лясковец днес и утре ще бъдат огласени от български фолклор от всички етнографски области на страната. Над 1500 изпълнители на изворен и обработен фолклор ще се надпяват, надсвирват и надиграват в събора на народното творчество „Хоро се вие под манастира“. Организатори на Петропавловския събор за 30-а година са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Наричат Петропавловския събор край Лясковец „Малката Копривщица“, защото вече 30 години събира на поляните до лясковския манастир „Светите Петър и Павел“ хиляди пазители на българския фолклор и традиции. Тази година негов символичен домакин е община Велико Търново, поясни в "По първи петли" заместник-кметът по културата на старопрестолния град Нейко Генчев

Началото е още през 1993 година, когато общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец поставят началото на Петропавловския събор на народното творчество, като в този събор участват колективи от всички етнографски области на България. Той се провежда всяка нечетна година. Това е нашето биенале на фолклора. Винаги на едно и също място, по едно и също време, в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел“, който се намира над град Лясковец“. 

И тази година Петропавловският събор ще има международно участие със състави от Грузия, Турция и Полша. Участниците на събора от всички краища на България в събота и неделя ще представят 170 певчески и танцови изпълнения и обичаи, разказа кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова

„Над 1500-1600 изпълнители ще завъртят своето творчество на поляните до манастира. Съчетаването на природа, фолклор и религия на това място създава невероятно усещане както за изпълнителите, така и за гостите на този събор. 30 години Петропавловският събор е история във фолклорния календар“. 

Григор Минков, Нейко Генчев и Ивелина Гецова (от ляво на дясно)

Петропавловският събор „Хоро се вие край манастира“ по същността си е всенародни игри и надпявания, а трите общини създават среда на певци и танцьори за изява и пазят българския фолклор, коментира заместник-кметът по културата в община Горна Оряховица Григор Минков

„Ние имаме нещо много уникално – българския фолклор. Имаме много неравноделни тактове в българския фолклор. Това го няма никъде по света. Все още се изучава българският фолклор. Все още не могат да се дадат отговори на много въпроси – как така излизат тези звуци на неравноделните тактове, така че ние, трите общини, пазим този уникален фолклор“. 

Най-малкият участник в Петропавловския събор тази година е 5-годишната Мирела Блажева от Горна Оряховица, а най-възрастният е 89-годишният Антон Димитров от Добрич.

Специални гости тази година на събора са младите фолклорни таланти от Националното училище по фолклорни изкуства в Котел. Читалищни фолклорни състави от цялата страна ще представят различни обичаи от празничния български обреден календар.  

Фолклорният събор е с конкурсен характер. Председател на петчленното жури е академик Крум Георгиев. Ще бъдат връчени три специални парични награди на кметовете на трите общини, под чиито патронаж се провежда Петропавловският събор. Всяка от наградите е в размер на 200 лв. Сумата ще бъде придружена със специален плакет и диплом.  Ще бъдат присъдени и няколко лауреатски награди в различните направления, в които ще се представят съставите.  

Официалното откриване на Петропавловския събор е в 11часа в събота. Създадена е специална организация на движението, като към поляните с концертната сцена се влиза по главния път София – Варна през село Шереметя, а излизането е през Лясковец.  


Още по темата в звуковия файл.  

  

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26