Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Хрисчева: Пожелавам си още уникални срещи в подкаста - "В центъра на системата"

3
Гергана Хрисчева - награда за Подкаст на годината на шестото издание на конкурса „За чиста журналистика Web Report" на Dir.bg

"За мен тази награда е сбъдната мечта", сподели за "Нощен Хоризонт" журналистът от БНР Гергана Хрисчева, която спечели специална награда на журито за Подкаст на годината на приключилото неотдавна шесто издание на конкурса „За чиста журналистика Web Report" на интернет портала Dir.bg, на който Българското национално радио е медиен партньор.

Гергана Хрисчева с награда за Подкаст в конкурса "За чиста журналистика" - Web Report

Отличието беше връчено за епизода -  „Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!“ от авторския подкаст „В центъра на системата“ – поредица от епизоди на дългогодишният журналист и здравен репортер в програма „Хоризонт“ на БНР - Гергана Хрисчева, която понастоящем e автор и редактор в дирекция "Дигитални програми".

Хрисчева има още два авторски подкаста - тематичният подкаст - "Кожа и слънце" и подкастът, посветен на пандемията от Covid - 19 - "Covid ваксините", който също спечели отличие на конкурса "В името на живота - Даниела Сеизова" на Федерация Български пациентски форум.

Журналистът от БНР Гергана Хрисчева отличена с престижна награда 

Гергана Хрисчева: Казусът с детската болница продължава да ме вълнува

Подкастът на БНР "В центъра на системата" разказва пациентски истории, търси отговор на въпросите по различни казуси от здравната ни система, представя важните теми на здравеопазването от гледна точна на пациента.

"Искам специално да благодаря на "Нощен Хоризонт" и на Кармен Манукян, за доверието и отношението към толкова важните теми в здравеопазването, които се стремя да разнищвам във вече над 70 епизода от подкаста "В центъра на системата".

Конкурса „За чиста журналистика Web Report

БНР има над 30 аудиоподкасти в най-разнообразни сфери от култура до икономика и това е огромно богатство за националната медия. Аудиоподкастите са хит в Европа, във Великобритания, в САЩ. Най-голямото предимство на аудиоподкастите е, че те могат да бъдат слушани навсякъде, по всяко време, докато шофирате, докато си почивате и вършите обичайните си дейности.

Всъщност подкастите затова са толкова разпространени в държави, в които на хората им се налага с часове да пътуват до работа и обратно до домовете си.

Когато решавахме какъв да бъде подкаста след този, който беше конкретно посветен на пандемията - "Covid ваксините" във време, когато хората се нуждаеха от точна, проверена и най-нова информация за болестта и за ваксините, и който чрез БНР даде точно такава информация на широката общественост, се спряхме на здравен подкаст, който максимално широко да представи проблемите и успехите в здравеопазването.

Така се роди авторския подкаст „В центъра на системата“ - с лице, обърнато към пациената - пациентът в центъра на системата, разказа още Гергана Хрисчева.

Вече имам обратна връзка от много от пациентски групи, които слушат и споделят мнение - критики или похвали за епизодите в подкаста, благодарение на разпространението в социалните платформи на БНР.

А как се прави един успешен подкаст - след основната концепция и заглавие, темите трябва да бъдат уникални и не е нужно да следват потока на актуалната журналистика.

Те трябва да бъдат достатъчно добре представени чрез възможно най-много гледни точки от компетентни събеседници, които са доказали се професионалсти в своята област, що се отнася до здравеопазването, какъвто е моят подкаст.

Защото всяка невярна информация в медицината може да доведе до заблуди в обществото. А БНР е на висотата да представя качествена информация и чрез своите подкасти.

Видеоподкастите, които БНР започна също да развива, са още една стъпка към разнообразна и общестено полезна информация през дигиталното съдържание на БНР, съдържание, което може да се гледа след една, две или пет години, каквато е идеята на всеки добър подкаст.

Кои са най-слушаните подкасти по света, научих от моя събеседник, той беше и мой ководещ в едни от епизодите, посветени на сърдечните заболявания - младият кардиолог от болниац "Лозенец" д-р Петър Илиев, който освен, че е безкрайно отдаден на пациентите си, е и голям почитател на световните подкасти, както и на "В центъра на системата". Кой желае да нучи повече за това какво слушат лекарите в сводобното си време, нека си припомни епизода с д-р Илиев:

Д-р Петър Илиев и кои са най-слушаните здравни подкасти по света

Д-р Петър Илиев и Гергана Хрисчева

А кой беше най-отговорният ми епизод - този с колегите ми здравни журналисти, с ководещ доц. Антон Тонев.

Здравните журналисти за здравеопазването – с ко водещ доц. Антон Тонев

Любимият ми подкаст, един от любимите - разговора за щастието в навечерието на Коледа с доц. Михайл Околийски.

Доц. Михаил Околийски: Щастието е в малките неща

Но всички мои гости и всички, замесени в тези 74 епизода на подкасата заслужават това отличие, изтъкна още Хрисчева за БНР.

"Тъжното е, че дори след пандемията ние не разбрахме сякаш колко много имаме нужда един от друг. А агресията и неудовлетворението в здравеопазването са толкова много, защото обществото сякаш не разбира, че има и нелечими болести, че лекарите не са Бог, че и те са като нас и когато няма доверие, няма и развитие, няма добри резултати.
 Ние не понякога сякаш не стъпваме на здрава логика и изпадаме в емоции и наблюдавам, че последните години и лекарите се умориха да обесняват какво трябва да става, а пък то все да не става...

Загуби се и възможността да имаме реална статистика в здравеопазването, по ред причини, а когато няма актуални и точни база данни, не могат да се очертават мерки, нито стратегии за развитие, нито да се вземат правилните решения в здравеопазването.

А иначе си пожелавам още уникални срещи в подкаста - "В центъра на системата"!, обобщи журналистът от БНР Гергана Хрисчева.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38