Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истински ценител на българския „червен хайвер“

Албена Тодорова прави задълбочени ревюта на лютеници

Автор:


"Отварям буркана, душа на какво ми мирише – пиша за миризма, вкус, консистенция, вкус върху филия, без филия, както и някакви си мои коментари за това на какво ми напомня вкуса."

 Това са първите стъпки, с които Албена Тодорова подхожда към всеки буркан с лютеница, който е избрала да оценява.Завършила е японистика, пътува много, а за себе си казва, че страшно много обича да яде. Ние се сещаме какво особено харесва да хапва и се хващаме за него. Първо обаче да разберем как, защо и кога започва всичко.

В профила в инстаграм лютеница гоних няколко цели – едната беше да имам визуално удовлетворяващ акаунт. Когато отвориш страницата, виждаш че има само филии с лютеница, няма други снимки. Няма нищо по-нефотогенично от филия с лютеница. Трудно се снима филия с лютеница, така че да изглежда апетитно.


"жажда" за лютеница извън родината

"Ревютата започнаха с моята любов към лютеницата" - кратко и ясно. Албена живее десет години в чужбина – Англия, Германия, Япония. Там лютеницата й липсва много. След завръщането си в България през лятото на 2020 г. започва по-активно да яде от любимия си продукт, но установява, че не всяка лютеница й харесва. Минава около година, за да узрее у нея идеята да пише за това. 

Фактор, който я тласка в посока да започне начинанието си е впечатлението у нея Отвъд лютеницата на Албена й правят впечатление няколко неща, след като се завръща от чужбина. Едно от тях е колко малко внимание отделят хората на това какво ядат, как се движат, как използват парите си.

"Видях как хора около мен правят изборите си наизуст, без да се замислят, по инерция. И си казах – искам някой, който да прочете това ревю и да не да яде или да не яде тази лютеница, а да развия внимание у човека за това какво консумира. Когато си купи един буркан да прочете и да види и да каже – аха, тук има нишесте или няма нишесте. Не искам да казвам на хората това е добро или това е лошо, искам да им кажа – вижте какво ядете и помислете искате ли го или не."


Трениран нюх за „червено злато“

"С времето вече щом погледна един буркан, завъртя го, за да видя цвета и консистенцията му, вече знам дали искам да го ям или не. Това се разви у мен. Ако искаш го наречи сетиво или усет."

Целта, която си е поставила, е изпълнена – 100 ревюта на лютеници. Албена казва, че вече трудно намира лютеница, която да не е опитвала.

Сега публикува от време на време, когато има време и сили. „Общо взето – връщам се към едни и същи неща, които обичам.“

Във всекидневието Албена казва, че яде между 3 и 5 вида лютеници. Те са споменати в профила й, като препоръчани. За да стигне до тази лична селекция обаче, изяжда доста филии.


На лов за лютеница

Ценителката на този хранителен продукт подбира обектите за ревюта по два прости признака: да не ги е оценявала, снимала и публикувала в профила й и "малко от малко да изглеждат ядивни".

По думите й големите брандове и производители нямат нужда от реклама и получават достатъчно внимание. Затова й е интересно да разказва за такива, които малко хора биха си направили труда да отидат специално да си вземат. "Вдигнах се до Габрово за лютеница. Обиколих пет бакалии, за да видя дали има лютеница, която тук не се предлага. Ами, да – имаше такава. Не беше нещо особено, но никъде другаде не съм я виждала и ми беше интересно да пиша за нея."

За последните две години, откакто съществува профила, Албена е изяла доста буркани с лютеница. Има нещо обаче, което не й се беше случвало.

По време на интервюто в студиото на "Изотопия" организирахме дегустация и оценяване на три вида лютеница – два вида едросмляна и една фино смляна. Каква професионална оценка даде Албена на тези лютеници и как ги анализира и подреди, както и кои са най-интересните и странни лютеници, които е опитвала – чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Подкастът на "Изотопия" с интервюто с Албена Тодорова може да чуете тук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сатиричният театър дигитализира фотоархива си, за да опази спомена за поколения творци

От грижа за паметта – така Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов", мотивира решението снимките от хиляди постановки да бъдат сканирани във възможно най-високо качество, възстановени и показани . Това са образите на хората, изградили името на Сатирата. За Сърменов е добре да са познати на новите поколения..

публикувано на 24.11.24 в 14:58
Бойко Чавдаров

Бойко Чавдаров - гражданин на света

Бойко Чавдаров е гост в рубриката "Америка- илюзии и реалности ". От България през Япония и Канада до Америка. С мечта да се завърне отново в Родината! "Имаше период ,когато  ако ме попитат какъв съм, беше ми трудно да отговоря. Живеейки на 3 континента в 4 държави, просто се чувствах като човек на света. Това ми разшири кръгозора и мисленето..

публикувано на 21.11.24 в 17:57
LOFAR е най-големият радиотелескоп, работещ на най-ниските честоти, които могат да се регистрират от Земята.

Как се прави космическа наука с лопати…

Изложбата, посветена на 70 години от създаването на Европейската лаборатория по физика на елементарните частици и 25 години от членството на България в научна организация, отваря врати днес. Домакин е Физическият факултет на Софийския университет. Изложбата "70 години ЦЕРН" може да се види във Физическия факултет на Софийския университет до..

публикувано на 21.11.24 в 11:40
Екатерина Петрова

Пациентка: Диабетът може би е свързан с психологическата насоченост и менталното мислене

На 14 ноември отбелязахме Световния ден на диабета . Във Велико Търново организираха събитие, на което граждани облякоха сини дъждобрани и се хванаха за ръце в кръг, за да изразят своята съпричастност към децата и възрастните с това заболяване. Всеки трети българин между 60 и 69 години е с диабет     45% от хората с диабет не..

публикувано на 16.11.24 в 07:30

За филмографията на Доналд Тръмп и неговата мечта да бъде актьор

Много преди да стане постоянна част от информационните емисии на малкия екран, американският президент Доналд Тръмп се настанява под светлините на прожекторите посредством предавания и филми.  Останах изненадан от многото програми и филми, в които участва Тръмп. Сигурно сте чували за "Стажантът", но може би и вие като мен не сте очаквали да видите..

публикувано на 13.11.24 в 12:04
Цветелина Мунтова

Цветелина Мунтова за сладкото удоволствие наречено торта

Цветелина Мунтова е гост в  59-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности". Една чаровна, слънчева млада жена, открила възможността да  осъществява своите кулинарни таланти в Америка и да превърне това, което й доставя радост в удоволствие за другите. Разказват че , когато една дама си поръчала парче торта, толкова много й харесала,..

публикувано на 11.11.24 в 12:13
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Династията Тръмп, която винаги е зад гърба на новоизбрания американски президент

Часове след като избирателните секции затвориха, Доналд Тръмп излезе в конгресния център във Флорида, за да обяви победата си в президентския вот. На сцената той беше обграден от редица членове на многобройното си семейство.  До него бяха всичките му пет деца, част от които имаха и ще имат ключова роля в администрацията му, заедно със своите партньори и..

публикувано на 09.11.24 в 14:38