Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Деца в риск" - работна среща във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Неправителствени организации, SOS Детски селища и община Велико Търново разработват нов национален алгоритъм за работа с деца в риск, който да направи по-добра координацията между отделните институции и да включи и родителите. До септември разработката ще бъде представена за одобрение на министрите на образованието и на труда и социалната политика.

Във всички закони, засягащи децата, са разписани правила за тяхната защита, които са с пожелателен характер и отделните институции не работят синхронно, така че рисковите деца да не бъдат прехвърляни от институция на институция. Това коментираха на работна среща във Велико Търново от асоциация „Пелаго“, Ноу-хау център за алтернативна грижа за деца в Нов български университет и община Велико Търново. В сега действащото законодателство липсва работата с родителите, коментира бившият социален министър Валентина Симеонова: 

„Там, където има сериозни проблеми с децата, отсъства работа с родителите“.  

По новия национален алгоритъм за защита на децата в риск се работи от една година и се очаква да е готов и предложен на просветния и социалния министър до септември, поясни Галина Маркова от НБУ: 

„Този алгоритъм ще даде увереност на родителите за това, че има загрижени хора в образователния и социалния сектор и те работят в координация“.  

Като сериозен пропуск при работата с децата в риск Валентина Симеонова очерта, че училището и отделът за закрила на детето работят поотделно: 

„Идеята ни е да се съберат заедно, за да има смисъл, за да има ефект“.  

В община Велико Търново се работи по около 300 случая на деца в риск, посочи директорката на общинската социална дирекция Росица Димитрова и подчерта, че най-важна трябва да е превенцията на трудните случаи: 

„Не да коментираме колко трудни случая имаме, защото това са вече идентифицирани рискове, а да говорим колко деца сме подкрепили“.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57

"Ние, потребителите" предупреждава за недобросъвестни практики в кампании от типа "обратно на училище“

Въпреки обявеното от търговците намаление на цените на всичко, някои стоки са на редовните им цени, обобщават от онлайн платформата "Ние, потребителите". В някои случаи на етикета е изписана само старата цена без обозначение, че има намаление. Има и магазини с обявено намаление, но се оказва, че то не е валидно за всички артикули. В поредната..

публикувано на 27.08.24 в 09:55
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар

Най-добрият подход в момента е да потвърдим сегашния ни еврокомисар . Това е мнението на директора на Портал "Европа" Юлиана Николова относно предстоящите разговори за излъчване на нов български еврокомисар. Срокът за това е петък, като ЕК очаква от България номинация на мъж и жена, като ресорът, който ще получи страната ни, не е ясен.  " Един..

публикувано на 27.08.24 в 09:49

Вода от Държавния резерв за три общини

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще подпомогне три общини с бутилирана питейна вода заради проблем с трайно засушаваше и намален дебит във водоизточниците, съобщиха от агенцията, предаде БТА. Съгласно решение на Министерски съвет, взето на 26 август, ще бъдат предоставени 59 000 литра питейна вода на община Павликени, 55..

публикувано на 27.08.24 в 09:14
Стефан Манов

Във Франция: Който се качи на кораба на правителство, гори за президентския вот

Конституцията на петата република, приета с референдум под импулса на Де Гол, не предвижда изобщо сегашната ситуация. Това каза пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, за следизобраната ситуация във Франция и невъзможността да се постигне мнозинство за управление.  Във Франция обичайно до 3 дни след избори се сформира..

публикувано на 27.08.24 в 08:59