Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателно производство в Русия срещу основателя на "Вагнер", той овладя военни обекти в Ростов на Дон

Евгений Пригожин
Снимка: БТА

Следственият комитет на Федералната служба за сигурност на Русия обвини основателя на наемническата групировка “Вагнер” Евгений Пригожин в призиви към въоръжен метеж и започна наказателно производство срещу него. По информация на БиБиСи е издадена заповед за неговия арест. 

В Москва е засилена охраната на държавните институции и обектите на транспортната инфраструктура. Под тревога са вдигнати специалните части на полицията ОМОН и Специалният отряд за бързо реагиране на Националната гвардия. 


Движението по магистралата М-4 , която свързва Москва с южните региони, е блокирана на изхода от Ростов на Дон. По магистралата се придвижва военен конвой. В Москва и цялата област се провеждат антитерористични мероприятия, въведен е допълнителен контрол по пътищата, съобщиха местните власти . 

Губернаторът на Ростовска област обяви, че се отменят всички планирани масови събития . 

Пригожин поиска да разговаря очи в очи с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов. В публикувано видео в социалните мрежи, Пригожин каза, че се намира в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон и обяви, че силите на "Вагнер" контролират всички военни обекти в града. 

"В 7:30 ч. сутринта под контрол са военните обекти в Ростов, в това число и летището. За самолетите, които се отправят за изпълнение на бойни задачи няма проблеми. Всичко, което направихме - взимането на контрол е щурмовата авиация да не нанася удари по нас, а по украинците". 

Вчера Пригожин обвини руската армия, че по заповед на началника на генералния щаб Валерий Герасимов е нанесла ракетно-артилерийски удари по тиловите лагери на “Вагнер”.

Министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност опровергаха твърденията на Пригожин и ги определиха като провокация. 

От Федералната служба за сигурност призоваха наемниците от “Вагнер” да не правят непоправими грешки, да прекратят силовите действия срещу руския народ, да не изпълняват предателските заповеди на Пригожин и да предприемат мерки за задържането му”. Самият Пригожин обяви, че неговите бойци се намират в град Ростов в Южна Русия и че са свалили боен вертолет на руската армия, който ги е обстрелвал. 

"Няма да могат да ни унищожат. Имаме цели. Всички сме готови да умрем. Всичките 25 000, а след това още 25 000. Защото умираме за родината. Умираме за руския народ".

От Белия дом заявиха, че следят ситуацията с Русия и "Вагнер" и ще се консултират със съюзниците и партньорите си относно развитието ѝ.

От Москва заявиха, че Киев се възползва от провокацията на Пригожин и струпва бойни части за настъпление в тактическото направление на Бахмут. 

Русия е подложила и тази нощ на ракетни атаки украинската столица Киев, според украински източници. От руска страна се съобщава, че украинската армия струпва бойни части за настъпление около Бахмут. 

Седем души са били ранени и са повредени около 40 автомобила в Киев, съобщиха от местната администрация. На три етажа от висок жилищен блок е избухнал пожар. Отломки от дрон са паднали върху паркинг в центъра на града. Повече от 20 ракети са били обезвредени във въздушното пространство на украинската столица.

В цяла Украйна беше обявена въздушна тревога в продължение на повече от час. Експлозии имаше и в Харков, и в Днепър, както и в други градове. В Харков е засегнат газопровод, като е възникнал пожар.

Междувременно от руското министерство на отбраната заявиха, че украинските въоръжени сили са се възползвали от действията на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин и съсредоточават части за настъпление в района на Бахмут. Посочва се, че в тази част на фронта се прехвърлят подразделения от 35-а и 36-а бригада на морската пехота. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52