Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Гърция - очакване за висока активност и стабилно правителство на "Нова демокрация"

Малко повече от месец мина от парламентарните избори в Гърция, на които управляващата досега дясноцентристка партия "Нова демокрация" за малко не успя да спечели мнозинство, а опити за съставяне на коалиция въобще не бяха направени.
Утре гърците отново ще ходят до урните - за да гласуват за парламент. Този вот ще е пак по пропоционалната система, но сега победителят ще получи бонус депутатски места, стига да има поне 25 процента от гласовете.
Колкото по-висок е процентът, толкова повече са бонус места - максимумът е 50. Това дава сериозен шанс за самостоятелно управление на "Нова демокрация", която води в социологическите проучвания. Общият брой на депутатите в гръцкия парламент е 300.
Мерим Тенев - специалният ни пратеник в Гърция - разговаря с политическия анализатор Георгиос Архондас от Центъра за либерални изследвания в Атина:
- Какви са изненадите, които може да очакваме на предсрочните избори тази неделя в Гърция?
Малко изненади могат да се очакват на изборите в неделя. Разбира се, нещо подобно говорехме и преди редовните избори на 21 май. А накрая разликата между "Нова демокрация" и СИРИЗА беше впечатляваща. Това беше голямата изненада тогава.
На сегашните избори решаващите моменти са два. Първият е резултатът на "Нова демокрация". Изглежда, че процентите й ще бъдат близки до тези от предишните редовни избори. Тоест близо 41 на сто. Вторият важен момент е броят на малките партии, които ще успеят да минат 3-процентния праг за влизане в парламента.
Към този момент има поне 3 малки партии, които имат шанс да се класират. Партията на Янис Варуфакис - бившият финансов министър на СИРИЗА, формацията на бившата шефка на гръцкия парламент от СИРИЗА Зои Констандопулу, както и НИКИ (Победа), която е партия на теолози, насочена към основите на християнската религия. Също така, през последните дни социолозите отбелязват и партията "Спартиатес" (Спартанците). Това е крайнодясна партия, която има подкрепата на Илиас Касидиарис - в момента затворник и един от лидерите на забранената "Златна зора" - неонацистката партия, която през последното десетилетие имаше депутати в парламента.
Изненада би било, ако "Нова демокрация" не постигне силно и стабилно мнозинство. Единственият начин това да не се случи е, ако тя загуби част от изборния си резултат от изборите през май и ако всички тези малки партии, които са на ръба, успеят да прескочат трите процента. Но това е твърде трудно.
- Но тогава, все пак, не е ли налице някаква хипотетична възможност за нови предсрочни избори - още през август или септември?
- Теоретично - да. Ако се случат тези неща, за които споменах преди малко. "Нова демокрация" да загуби от постигнатите през май проценти и в парламента влязат всички тези малки партии. Тогава има вероятност да се насочим към нови предсрочни избори. Тъй като отново "Нова демокрация" и ПАСОК - двете политически формации, които в момента биха могли да си сътрудничат за съставянето на коалиционно правителство - заявяват, че подобно нещо е невъзможно.
От друга страна, всички социологически проучвания, а и настроенията в обществото показват, че "Нова демокрация" лесно би могла да спечели мнозинство в парламента.
- А може ли да се очакват вътрешнопартийни проблеми в СИРИЗА, ако пак изгуби изборите и застрашено ли е лидерството на Алексис Ципрас? СИРИЗА все пак не е ли лидерска партия?
- СИРИЗА действително е лидерска партия, която се крепи твърде много на личността на днешния й лидер Алексис Ципрас. Той я пое, когато тя получаваше между 3 и 5 процента подкрепа, а я направи най-голямата партия в Гърция, и то цели два пъти на парламентарни избори. Беше и премиер на страната.
Истината е, че след редовните избори през май и много лошият резултат на СИРИЗА - почти над 20 пункта под "Нова демокрация" - имаше едно неизказано и прикрито недоволство. Но това не прерасна в открито вътрешнопартийно оспорване на лидерството на Ципрас. Първо защото щеше да е неудачно това да стане между две изборни надпревари. И второ, защото предполагам, че тези, които биха искали поста на лидера на партията, изчакват още една изборна загуба.
Също така не са се появили публично евентуалните претенденти за наследници на поста на Ципрас. Всички, които се занимаваме с гръцка политика, можем да споменем 2-3 имена, които може би имат интерес към лидерския пост на СИРИЗА, но те не са показали публично такова намерение. Но дори след пореден изборен провал не се обзалагам, че Ципрас ще престане да бъде лидер на СИРИЗА.
- А с ПАСОК какво се случва? Очевидно в момента като Феникс отново се превръща във важна политическа сила. Но може ли да възвърне позицията си на основна политическа сила, нещо което беше така преди години?
- Това ще зависи най-вече от поведението на ПАСОК като опозиционна партия през следващите 4 години. Тя подобри резултатите си значително, но продължава да е в рамките на 10-12 процента. В момента е третата по големина партия. Според социологическите проучвания ПАСОК не може още да застраши СИРИЗА и да заеме мястото й на втора сила. Но имаме вече прецедент с голям отлив на гласове от СИРИЗА. Политическият пейзаж е променен - по-радикалните партии бяха облагодетелствани в кризисни времена. Сега ситуацията се нормализира и партия като ПАСОК - с по-градивна политика като опозиция - може да си спечели впоследствие повече гласове.
- По време на тази предизборна кампания се случи трагедията с потъването на кораба с мигранти край Пелопонес - с много жертви и безследно изчезнали. Миналата пък беше белязяна от челния сблъсък на влаковете край Лариса. И така сега една от темите на сблъсък в кампанията е миграцията. Как всъщност повлия на политическия пейзаж случилото се с потъналия кораб?
- Според мен трагедията с кораба засегна много повече обществото, отколкото самата предизборна кампания. Мнозинството от гърците, независимо от политическите им предпочитания и възгледи, бяха дълбоко покрусени от този трагичен инцидент.
На фона на това не смятам, че корабокрушението оказа някакво въздействие на самата предизборна кампания. Може да звучи абсурдно, но точно по начина, по който се случи с железопътната катастрофа в края на февруари край Лариса, изглежда хората не са убедени, че промяната на ситуацията е свързана с промяна на правителството.
Става въпрос повече за промяна на една по-широобхватна политика, на манталитета, на ефикасността на държавата и в голяма степен на цялостната европейска политика по отношение на миграцията. Това са теми, които за добро или лошо - по-скоро лошо - не бяха засегнати приоритетно по време на сегашната предизборна кампания в Гърция.


Гърците са се променили и от активни политикани, вече са твърдо стъпили на земята. Това обясни Мерим Тенев, специален пратеник на БНР в Гърция.

Това не означава, че не се интересуват от политика и не участват в решението на това кой ще ги управлява. Според последните проучвания се очаква отново доста висока избирателна активност – между 83 и 94%. Въпреки че настроението е лятно и плажно, гърците се интересуват от своето бъдеще“.

Очаква се „Нова демокрация“ да получи около 39-40 % от гласовете, посочи той.  

„Интересно е колко партии ще влязат в парламента- те ще са 7 или 9.  Но се предвижда се, че „Нова демокрация“ ще има стабилно мнозинство“.  

Резултатът на СИРИЗА пада., отбеляза още Тенев.

„Очертава се да има около 20%. СИРИЗА има от какво да се притеснява“.

Той коментира ролята на мигрантската тема в предизборната кампания.

Целият коментар на Мерим Тенев може да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Съпредседателството на ДПС е било механизъм за възпиране, който в момента обаче не работи

Имаме заявка, че Джевдет Чакъров ще стане по-активен. Това обясни пред БНР политологът Мила Мошелова. " Съпредседателството на партията изглеждаше в началото като начин Делян Пеевски да не е в центъра на вниманието, но въпреки това да има роля. Сега излиза, че е точно обратното – че е било своеобразен механизъм за възпиране, който в..

публикувано на 04.07.24 в 10:30
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04