Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниел Вълчев: От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение

Проф. Даниел Вълчев
Снимка: БГНЕС

От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение. Това е мнението на декана на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев. 

Според него от ПП-ДБ са направили грешка с това, че не искат такова споразумение. По думите му те е трябвало да обяснят на избирателите си за решението, съответно и да понесат отговорността за това: 

"Сега са в много по-тежко положение. Опасността за Борисов вече понамаля, стъписването поизчезна. Най-лошото е, че всъщност идват поне няколко решения, които на мен не ми е ясно как ще бъдат преодолени, без да има много ясно споразумение между подкрепящите правителството политически сили. Първото е с бюджета". 

Според него много трудно ще се върви напред. За него не е ясно и как ще стане ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. Това ще трябва да бъде ново правителство:

"Ако има добра воля на страните, няма пречка това да бъде направено. Аз се съмнявам обаче, че това ще бъде направено, най-вече поради това, че трябва да се мине отново през процедурата с мандатите. Те наясно ли са с чий мандат ще се направи второто правителство на Мария Габриел? Те ако по този въпрос не са се разбрали, нали разбирате колко голяма яма е това в отношенията".

Както и да го въртим, новото управение е коалиция, подчерта проф. Вълчев. Според него проблемите и последиците идват от това, че ги е срам да го признаят:

"ПП се създадоха в името на това да премахнат Борисов, ГЕРБ, модела "Борисов", модела "ГЕРБ". В момента се чувстват неудобно от това, че ще трябва да кажат "Хора, вие гласувахте за нас, за да премахнем Борисов, а на нас ни се налага да управляваме заедно с него". Това неудобство е разбираемо. Но това би била честната позиция. Обратното създава средносрочно много големи проблеми. Ние можем да го наричаме както си искаме, но това е коалиция. В една коалиция отношенията са сравнително сложни. Затова е правилно да има документ, в който да е описано всичко. Едната страна бяга от такова нещо и затова сме в това положение". 

Кадрови решения ще трябва да има, те ще трябва да се разберат, подчерта проф. Вълчев. Той е категоричен, че за да може едно правителство да е стабилно, то трябва да има стабилно мнозинство. А за да е стабилно мнозинството, участниците в него трябва да са се разбрали какво ще правят във всяка конкретна ситуация.

"Възможно ли е ти да бързаш да отстраниш главния прокурор, при положение, че нямаш никаква яснота какво ще правиш на следващия ден", даде пример той. 

Пред абсурдната ситуация сме и е много възможно този ВСС да си изкара процедурата и да си избере нов главен прокурор, изказа мнение още Даниел Вълчев в интервю за предаването "Политически НЕкоректно". Той напомни, че критиките към ВСС са от неговото създаване. В него е концентрирана много голяма власт, а проблемът е в това, че някой може да убеждава мнозинството в нещо и практически той може да влияе върху финалните решения по всеки правен спор в България:

"Ако сложиш некачествени хора, които да издават финалните съдебни актове, оттук нататък страната не върви добре със сигурност". 

Според него както и да бъде формиран Съветът, няма как да не бъде поне частично политически. Него не го притеснява това, че има политическа квота. Това, което ме притеснява, е, че ВСС в себе си фокусира 2 правомощия - веднъж да предлага определено назначение и втори път да го приеме. Ако ги разделим, тогава ще знаем кой носи отговорността, подчерта той. По думите му това може да стане с проста промяна в закона, не е необходима промяна в Конституцията. 

Относно обмисляните промени в Конституцията, проф. Вълчев подчерта, че трябва да се каже ясно кой за какво се бори. Трябва да се определят проблемите в Конституцията. Има въпроси, които нормално и добронамерено могат да бъдат обсъдени, смята той. 

"Когато Радев е от нашите, нямаме проблем със служебните правителства, даже охотно участваме в тях. Когато Радев не е от тях, ние ще му намалим правомощията. Нали после ще има президент от вашите?". 

Той е категоричен, че трябва да търсим решения, които не са добри за нас сега, а решения, които са добри по принцип.

Целия коментар чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му.  Според Лена Бориславова липсата на резултати е системна: "Разследвания за корупция няма,..

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма, кандидатури ще могат да бъдат внасяни и на следващите три заседания. Номинации могат да правят..

публикувано на 19.09.24 в 09:55

Веселина Ралчева: От 30 процедури има една, отговаряща на наредбата за биопродукти

Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на биопроизводителите в интервю пред БНР. "Проблемът е, че от 14 август действа Наредба за екологични..

публикувано на 19.09.24 в 09:53