Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитро Кулеба призова чуждите държави да прекратят всякакъв "фалшив неутралитет"

Зеленски за бунта на "Вагнер": Слабостта на Русия е очевидна и пълномащабна

Михайло Подоляк: Бунтът на "Вагнер" е начало на гражданска война в Русия

Снимка: unian.net

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че "слабостта на Русия е очевидна" и че колкото по-дълго Москва държи войските и наемниците си в Украйна, толкова повече хаос ще предизвика у дома.

Той направи първите си коментари в приложенията Telegram и Twitter на фона на очевидния бунт на шефа на военната групировка "Вагнер" - Евгений Пригожин срещу руската армия.

"Слабостта на Русия е очевидна и пълномащабна", написа Зеленски.

"И колкото по-дълго Русия държи своите войски и наемници на нашата земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще понеса самата тя по-късно".

"Всеки, който избира пътя на злото, се самоунищожава", добави Зеленски.

Той отбеляза, че Украйна е способна да защитава Европа от разпространението на "руското зло и хаос".


Междувременно Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, описа бунта на групата "Вагнер" в Русия като начало на гражданска война.

"Събитията се развиват по сценария, за който говорихме през последната година. Началото на украинската контраофанзива окончателно дестабилизира руските елити, засилвайки вътрешното разделение, възникнало след поражението в Украйна. Днес всъщност сме свидетели началото на гражданска война", е заявил Подоляк в коментар за агенция Интерфакс-Украйна.

"Групата на Пригожин завзема военни съоръжения, щабове и цели градове, като не среща почти никаква съпротива по пътя си, обезоръжава случайни войници и полицаи. Путин обявява Пригожин за предател и издава заповеди на специалните служби, но нищо не последва, това е реалната загуба на власт", казва още съветникът на украинския президент.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира събитията в Русия, като призова чуждите държави да прекратят всякакъв "фалшив неутралитет" относно войната на Москва в Украйна и да доставят на Киев още оръжия.

"Тези, които казаха, че Русия е твърде силна, за да загуби: вижте сега", написа Кулеба в Twitter, имайки предвид действията на наемническата група "Вагнер".

"Време е да изоставите фалшивия неутралитет и страха от ескалация; дайте на Украйна всички необходими оръжия; забравете за приятелство или бизнес с Русия. Време е да сложим край на злото, което всички презираха, но се страхуваха твърде много, за да го съборят“, добави той.


Размириците в Русия представляват възможност за Киев, която преди няколко седмици започна контраофанзивата си срещу руските позиции. Това е заявила заместник-министърката на отбраната Хана Маляр, цитирана от Франс прес.

Старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски пък каза, че "руската гражданска война е единственият правдоподобен изход" от "незаконното нахлуване на Владимир Путин в Украйна".

"Историята ни показва, че всички диктатори в крайна сметка се сриват под тежестта на своите противоречия и високомерието си", добави в публикация в Twitter Андрий Йермак, началник на кабинета на Зеленски.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01