Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Големият губещ е Путин

Петко Георгиев и Иван Сотиров пред БНР

"Големият губещ е Путин. Първият голям резултат е, че много сериозно е разклатен образът на Путин. Да го спасяват Лукашенко и Кадиров - не изглежда добре дори в очите на най-правоверните руснаци. За една държава, която е централизирана и се управлява по диктаторски начин, каквато е Русия, лидерът да изглежда слаб - това е началото на края на този лидер. Какво ще дойде след него е още много рано да се прогнозира, както и кога ще дойде този край. Без съмнение е, че Путин излиза от този еднодневен опит за метеж, постановъчен, ако щете, в изключително слаба позиция". 

Това каза пред БНР журналистът Петко Георгиев в коментар на т.нар. поход за справедливост към Москва на частната армия "Вагнер".

Петко Георгиев 

Според журналиста предстои Пригожин (основателят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин - б.р.) да бъде обявен, че е "агент на световния империализъм, на либерастите, на гейропа". 

"Важно е да се знае, че в тази картинка няма добри. Има главорези и техни поръчители", подчерта той и коментира, че не може да се очаква, че след Путин ще има демократична Русия с върховенство на правото и спазване на човешките права.

Иван Сотиров, политически наблюдател и анализатор, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, смята, че случилото се в Русия е "естествен процес на разпад на системата".

"Фактът, че кагебистът Путин е принуден да помилва един национален предател, какъвто е Пригожин, е голяма репутационна щета. ... Това е шамар за Путин, очевидно има бунт на неговите наемници. ... Това, което лъсна, е, че става въпрос за сблъсък между корпоративни интереси, олигарси, наемници, които са си чисти престъпници и не веднъж са амнистирани".

Неговата прогноза е, че ако Путин се задържи на власт още време, ще трябва да ликвидира Пригожин, за да минимизира репутационните щети:

"Дали Александър Лукашенко ще бъде принуден да му поднесе главата на Пригожин на тепсия, или - не, ще видим".

Иван Сотиров

Според анализаторите рухва митът за великите стратези в Кремъл, "които едва ли не определят кой ще е президент на САЩ, Германия и т.н.":

"Русия ни е обявила за вражеска държава и да подкрепяш и пропагандираш един престъпен режим, който е обявил и страната ти за вражеска държава, това е съизмеримо с национално предателство", заяви Иван Сотиров. 

Петко Георгиев припомни, че Пригожин е създател на т.нар. фабрика за тролове:

"Той е един от основателите на системите за тролове в цяла Европа и в България. Затова не съм оптимист по отношение на мисленето и на поведението на петата колона на Москва в България, защото за тях фактите нямат никакво значение. На председателката на СЕМ (Соня Момчилова - б.р.), колкото и факти да ѝ изкарате за Буча, тя ще си мисли, че това е постановка на Холивуд. Това, което има значение, е, че такива хора са на ръководни позиции в държавата. Има значение, че президентът Румен Радев повтаря опорката, че се мобилизират български мъже да ходят да се бият в Украйна". 

В предаването "Неделя 150" Петко Георгиев и Иван Сотиров коментираха и политическата ситуация в България:

"Как ще бъде наречено едно споразумение - това е вторичен, третичен въпрос. Най-важното е да бъде прекратена установената през последните няколко дни в парламента практика - правителството да е на ПП-ДБ с участието и подкрепата на ГЕРБ, а парламентарното мнозинство да е на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Това е модел, с който България не може да върви напред", каза Георгиев. 

Според Сотиров заиграването с ДПС и "Възраждане" е характерно и за двете страни в коалицията - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ:

"Виждаме, че идеята за конституционно мнозинство с ДПС е на Христо Иванов", подчерта той. 

Властта трябва да се концентрира там, където е на теория - в правителството на ПП-ДБ с премиер Николай Денков, който след 8 месеца ще се смени с премиер на ГЕРБ - Мария Габриел, смятат те.

Анализаторите бяха на мнение, че в условията на продължаваща война в Украйна на президента Румен Радев "не трябва да му се позволява да прави правителство". Иван Сотиров посочи, че с промяна в Конституцията, гласувана с обикновено мнозинство, може да бъде премахнато служебното правителство. 

Интервюто на Диана Янкулова с Петко Георгиев и Иван Сотиров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото. 


По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:29

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41