Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да употребяваме продуктите кръгово - опитът на ресторантите в Израел

2
Снимка: Искра Декало

В Израел съществуват ресторанти, в които членове на най-изисканото общество си резервират за седмици напред място, защото в тези заведения готвят само с изостанали растителни продукти от пазарите.

Правят се десерти от застояла селскостопанска продукция, употребяват се всякакви кори и люспи,( които на друго място безжалостно изхвърлят) и за всевъзможни хитрини в употребата на продуктите до край или кръгово.

Да припомним, че наесен България ще участва в регионална конференция по въпросите за кръговата икономика, която ще се проведе в Солун. Един от аспектите й е именно дълбочинната употреба на хранителни продукти.

Снимката е илюстративна

Всъщност нашите баби са варили сладко от динени кори, пекли са лакомства с кайсиеви ядки. Но употребените веднага зеленчуци са били осолявани, сушени или правени на туршия. А това, което не е могло да се обработи навреме, е ставало храна за домашните животни или тор за подхранване на растенията.

Икономистите и еколозите могат да се учат на пестеливост от внимателното отношение на дедите ни към отглежданите в градините плодове и зеленчуци. 

Пролетна буря събори почти узрелите плодове от големи плантации на Южен Израел. Застрахователите обещаха за покрият загубите. Но стопаните, които отглеждали до този момент, изпопадалите по земята неузрели ябълки ,круши, кайсии, праскови и др се обърнаха към Съюза на горме - готвачите в Израел да измислят рецепти, как да се употребят тези плодове.

Обещаха да организират доброволчески бригади и да съберат изпопадалата продукция възможно най- бързо и да им я предоставят. В различните ресторанти издириха стари рецепти. Дори имаше и готвачи, които решиха да експериментират по собствен начин.
Снимката е илюстративна

"Повече от шест тона зелени кайсии намериха неочаквано приложение ( в края на май в Израел настъпва сезона на кайсиите). Най-големите шеф-готвачи измислиха рецепти за ястия и туршии, съхраниха незрелите плодове и чрез ферментация. Направиха невиждани кулинарни шедьоври.Това не е новост.

Един от най-скъпите ресторанти край морето работи само с продукти, изостанали по пазарите или спасени от кошчето в кухнята. Създават авторски ястия и от суровини, които в обикновените заведения се хвърлят: като бялата част на лимоните, обелки от картофи и моркови, люспи от чесън и лук и др.

Любима гарнитура за мнозина са пушени ленти от кори от изстискани лимони. Те имат много специфичен кисело -горчив вкус. Или оцет от семки на ябълки, подправки за хляб от обелки на алабаш, мису от шлюпки на пресен чесън и т.н.

За разлика от кухните на другите заведения за хранене, където в кофите за смет попадат всякакви обелки, в този - те се събират отделно, а всеки готвач би получил бонус към заплатата си, ако измисли оригинален и вкусен начин за използването им. Най-тривиално е да се свари супа или да се прибават в сосовете.

Създаден е „мозечен тръст“ за търсене на оригинално приложение на уж ненужните продукти. За седемте години на съществуването си, този ресторант, на два пъти е включен в класацията на 50- те най-престижните ресторанти в Близкия изток и Африка. За да попаднеш в него, трябва да си поръчаш маса месеци напред", разказва за "Закуска на тревата" Ефрат Анжел, кулинарна критичка.

Своя „рецепта“ за оползотворяване на изостанели храни има и Дани Фелц -  директор на най-старият МОЛ в Тел Авив "Дизингов - център".

"Вече 25 години, в двата предпочивни дни имаме пазар за готова храна. Поканили сме да демонстрират своето изкуство домакини от различни етноси. Купувачите са от носталгици ,търсещи „кухнята на мама“, до експериментатори -дошли да опитат ястия, които не познават. Обикновено предлаганото бързо се изкупува, а ако остане нещо го разпределяме, още същия ден, между социално слаби семейства или самотни хора, чрез благотворителни организации.

В МОЛ-а има над 30 ресторанта, пицарии, сладкарници , кафетерии. Направихме проучване, в кои от тях се хвърля най-много храна. Препоръчахме порциите са се намалят. Така хем ще бъде по-евтино, хем няма да се похабява храна. Задължили сме супермаркетите да ни предоставят всички опаковани храни с изтичащ срок на годност. Те директно отиват за столовите за хора в неравностойно положение или се разпределят между нуждаещи се семейства.

Ако все пак нещо от зеленчуците и плодовете не може да се продаде и изостане, го превръщаме в компост, с който торим прекрасната си градина за билки на покрива на сградата, продукцията от която също предлагаме в гостилниците ни. Имаме и пчелни кошери около билките. Освен, че пчелите опрашват растенията и цветята на околните улици и паркове, имаме и дъхав пчелен мед за продажба. Хранителни продукти, инфлация и кръгова икономика-колкото и да е чудно, тази комбинация от нямащи нищо общо помежду си понятия може да спомогне и по-бързото излизане от инфлацията и за подобряване на екологията по света", сподели за БНР Дани Фелц.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Бинев

Слави Бинев: Само тези, които вярват, могат да уважават вярата на другите

"Човек е най-трудно да бъде оценен в собствената си държава" . Това коментира пред БНР архонт Слави Бинев , бивш евродепутат, напуснал партията, която самият той е създал. Днес е посветил времето си на спорта и е президент на Българската федерация по таекуондо: "Да съм член на Съвета на световното таекуондо до голяма степен е може би оценка от..

публикувано на 14.11.25 в 19:42
Радина Червенова

Радина Червенова за дебютната си книга - "Преди ме е нямало"

Журналистката Радина Червенова, която дълги години беше водеща на централната емисия „По света и у нас” на БНТ, гостува в студиото на „Нощен хоризонт”. Преди няколко месеца тя издаде първата си книга, която е със заглавието "Преди ме е нямало".  Радина Червенова представя дебютния си роман в Пловдив "Аполония" представя дебютния роман на..

публикувано на 14.11.25 в 16:09
Доц. Румяна Димова

Доц. Румяна Димова: Един от девет души е със захарен диабет

"Когато си говорим за диабет и за статистика, винаги цифрите са големи и много впечатляващи , но наистина диабетът всъщност е първото признато заболяване като неинфекциозно социално значимо заболяване , именно заради мащабите на неговото разпространение". Това каза пред БНР доц. Румяна Димова , специалист по ендокринология и болести на обмяната..

публикувано на 14.11.25 в 16:00
Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев: Купуването на нефт от световните пазари е сложен процес

"Не познавам господин Спецов . Не знам какви са му познанията, образованието, но със сигурност пред него има доста големи предизвикателства и всички неща, които продължавам да си мисля, че са рискове, си остават". Това заяви пред БНР Явор Куюмджиев , бивш заместник-министър на енергетиката: "В крайна сметка наистина купуването на нефт от..

публикувано на 14.11.25 в 14:47
Отборът победител с ментора им Светлин Големански

#HackDisinfo в Русе - ученици срещу дезинформацията

Пет ученически отбора премериха знания по медийна грамотност и идеи за справяне с дезинформацията в събитието #HackDisinfo, организирано от русенския офис на "Европа директно", Фондация "Европейски институт" и Startup Factory. Възпитаниците на Училището за европейски езици, Английската и Математическата гимназия в Русе, както и техните..

публикувано на 13.11.25 в 18:29
Венка Рагина, председател на Асоциацията за култура и книжовност

Венка Рагина за изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги"

В Клуба на дейците на културата в Ловеч ще бъде представена изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги". "Идеята за тази изложба е на кураторите - творческия тандем Антон Стайков и Свобода Цекова ". Това обясни пред БНР Венка Рагина , председател на Асоциацията за култура и книжовност, икономист по..

публикувано на 13.11.25 в 12:34
Посолство на България в Лондон

Икономически форум "Инвестирай в България" се проведе в Лондон

В британската столица Лондон се проведе първият по рода си икономически форум "Инвестирайте в България 2025".   "България: Скритият диамант на Източна Европа" под този надслов директорът на Агенцията за инвестиции в България Мила Ненова запозна потенциалните инвеститори с предимствата на страната.  Бизнес лидери, инвеститори и политици,..

публикувано на 13.11.25 в 09:21