Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не е изтегляла войски от Украйна, за да се справи с бунта на "Вагнер"

Боец от армия "Вагнер" в Ростов на Дон, Южна Русия 24 юни 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че на Москва не се е наложило да прехвърля военни от Украйна, за да спре бунта на частната групировка "Вагнер".

Опитът за метеж няма да се отрази на офанзивата ни, подчерта Путин на церемония в Кремъл, на която награди военнослужещи и бойци, отличили се в хода на събитията в Русия този уикенд.

Руските военни и правоохранителни органи на практика спасиха страната от гражданска война, изтъкна руският президент. Редом до него на площада пред Кремълския дворец беше и министърът на отбраната Сергей Шойгу, чиято оставка искаха наемниците от частната военна групровка "Вагнер".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който договори прекратяването на бунта, призова никой да не бъде смятан за герой, включително той самият и президента Путин. Според Лукашенко външни сили се опитват да дестабилизират ситуацията в региона и  заплахата от нов глобален конфликт никога не е била толкова близо.

Все още няма официално потвърждение дали собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин е пристигтнал в Буларус, но самолет с руска регистрация, свързан с Пригожин, е извършил полет от Русия до Беларус, според приложението за проследяване на полети Flightradar24.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06