Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на битката за София

Снимка: БГНЕС

Снощи беше даден старт на битката за София. ПП и ДБ официално представиха своята кандидатура за кмет на столицата за местните избори наесен. Те застават заедно зад IT-предприемача Васил Терзиев. Номинацията му е подкрепена от две други организации – неправителствената „Екипът на София“ и партията „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев ще води общата листа с кандидатите за общински съветници

"Защо един успял човек, който си е подредил живота, тръгва да се занимава с това ново начинание? Причината да искам да го направя е защото аз искам да построим заедно едно по-хубаво бъдеще, в което аз вярвам. Аз искам София да бъде един по-различен град - град с бъдеще, град на бъдещето" - така Васил Терзиев се представи пред актива на подкрепящите го партии и стана първият кандидат, влизащ в битката за кметския пост в столицата. IT-предприемачът, определящ себе си като успял човек, е милионер, след като през 2014 г. компанията „Телерик“, на която е съосновател, беше продадена за рекордната за региона сума от 262 млн. долара. Инвестирал е в образователни инициативи и стартъп компании.

Снимка: БГНЕССега образованието и развитието на кварталите са приоритет в неговата програма, ако бъде избран за кмет:

"Ще направим училището централното място във всеки един крартал - най-приветливото, най-красивото, най-сигурно място. Второто - как ще решим проблема с детските градини - искаме да изчезне веднъж завинаги и да спрем да говорим за него. Трето - по-чист зелен град с инвестиции в кварталите, така че не всичко да бъде фокусирано само върху визитната картичка на София - центъра. Това ще го постигнем чрез създаването на една добре работеща администрация. Не на последно място - ще дадем повече правомощия на районните кметове, независимо от коя партия са".

Амбициите са за победа още на първи тур, пълно мнозинство в Общинския съвет, за да бъде гарантирано изпълнението на обещанията и колкото се може повече районни кметове. Трима от сегашните районни кметове влизат в екипа на Терзиев. И ако за Георги Илиев, "Слатина", и Трайчо Трайков, "Средец", това е очаквано, изненадата е в "Изгрев" - издигнатият от БСП и впоследствие изключен от партията Делян Георгиев също става част от екипа на Терзиев. 

Водач на общата листа за общински съветници ще е лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев. Пред поддръжниците си той призна:

"8 месеца, ако не и 10 водихме тежки, динамични, драматични, но крайно ползотворни преговори с ДБ и ПП и съм щастлив, че постигнахме истинско разбирателство и синхрон".

Бонев обясни, че политическото его е отстъпило, за да даде път на общ тандем, който има:

"Исторически шанс, който най-вероятно втори път няма да получим. Браво за това, че успяхме да го постигнем".

Приветствия и окуражителни думи дойдоха и от лидерите. Кирил Петков сравни Терзиев по дарителски размах с Евлоги и Христо Георгиеви, Христо Иванов оцени обединителните му способности, а Атанас Атанасов го прати на бой с корупционната мрежа на партньора им в управлението.

След приветствията и напътствията от своите, на Терзиев и Бонев им се наложи да се изправят и пред неудобните въпроси на журналистите. Бонев отново бе попитан дали трудно е направил крачката встрани, отстъпвайки кметската номинация срещу водач на листа:

"За мен никога не е стоял някакъв въпрос, да е имало драма или подобен тип емоционални състояния, просто защото виждам и се вълнувам от възможността най-сетне от нас да зависи какво се случва в този град, а не да се молим на хора, които нито им пука за този град, а го разглеждат само и единствено като един техен личен банкомат".

Кандидатът за кмет пък трябваше да отговаря за връзките на семейството, от което произхожда, с ДС в предишния режим:

"Това е ужасно, което е станало, защото именно този репресивен апарат е убил живеца на българина". 

Да даде позиция за спорния Паметник на Съветската армия:

"Там общо взето няма какво повече общината да направи. Отговорът е в ръцете на Софийската областна управа и държавата". 

Да отговори дали подкрепя съвместното управление с ГЕРБ - въпрос, за който стана ясно, че вече му е задаван от изтеклия запис от заседанието на НС на ПП, и дали смята да приложи опита в местната власт:

"Няма да правим договорки за София. Дали трябва правителство - да, защото е много трудно всичко около нас да се променя за по-хубаво, когато няма стабилност".

А от отговора му на въпрос как смята да привлече десните избиратели на ГЕРБ към себе си, разбрахме:

"Аз съм доста десен човек най-вече в икономическата част, за това как трябва да изкарваме пари, и съм сравнително ляв в разбирането ми как се прави социална политика". 

Но десният бивш евродепутат Светослав Малинов няма дилема за светлото бъдеще, в което местните избори са само прелюдия:

"Има скрит закон в българската политика - който управлява София, управлява България. Въпрос на време е".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48