Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на постоянен и на настоящ адрес - през приложение на мобилния телефон

Снимка: БГНЕС

Смяната на постоянен и на настоящ адрес, проверката и плащането на местни данъци ще може да се прави през приложение на мобилния телефон. Това са плановете на Столичната община до края на годината. Как ще става това.

Приложението за електронни услуги "Дигитална София" реално вече работи във всички общини в София. Но досега само през компютър, обясни, Георги Димитров от "Евротръст технолъджис". 

"Съвсем законно лицето се идентифицира като сканира документ за самоличност, проверява се дали документът е валиден, човекът показва лицето си пред телефона. Проверява се дали лицето на човека отговаря на снимката от МВР. Не може да се излъже приложението. Всичко вече на готово се самопопълва. Човекът с един плик заявява услугата".

Приложението първоначално стартирало в район "Студентски". А от началото на проекта има почти 10 000 заявления от граждани за смяна на адресна регистрация. Заместник-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов подчерта, че това е:

"Квантов скок как ние можем да обслужваме своите граждани".

И се надява, че ще имаме приемственост по тази тема, за да може от следващата година всички други услуги да бъдат надградени.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47