Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Бюджетът ще се промени, няма как ГЕРБ да го приеме без забележки

Евгений Кънев
Снимка: Стопкадър, NOVA

"Бюджетът със сигурност ще се промени, защото няма как да бъде приет без забележки от ГЕРБ, но ще бъдат компенсирани. Аз очаквам преместване на разходи от едно в друго перо, но със сигурност и двете партии поддържат линията за постигане на 3% дефицит, така че това ще остане". Това коментира пред БНР икономистът Евгений Кънев. 

Предвид малкото време до края на годината бюджетът е доста амбициозен и напрегнат в приходната му част, смята той. И все пак за него сметката на държавата е добра:

"Ако човек реши да критикува бюджета, винаги има за какво да бъде критикуван. Ако реши да погледне по-голямата картина, а именно как България стои в икономически и политически план в близките години, особено в условията на много видове кризи, особено войната до нас, мисля, че е много добър, защото той преследва основната цел, която би ни дала стабилност, а именно влизане в еврозоната. В момента е много трудна сиуацията с постигането на 3% дефицит, но това е изключително важна цел за България, тъй като това не е някакъв фетиш. Влизането в еврозоната преследва изключително много други цели".

Нашият имидж е изключително много разклатен от гледна точка на инвеститорите към България, подчерта икономистът в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"Към всички рискове, които съществуваха в миналото за инвестиции у нас, се добави и геополитическият риск, който не е съществувал от 1997 г. насам - дали България в дългосрочен план ще остане в ЕС и НАТО, предвид референдумите, които се готвят". 

Относно идеята, която лансира финансовият министър Асен Василев - да има съвместно съществуване на лева и еврото за определен период, Евгений Кънев коментира:

"Не виждам полза от такива движения преди самото приемане в еврозоната. Вероятно има някаква политическа връзка с референдума на "Възраждане", изпреварващи действия и по скоро свикване с идеята на българите, че влизаме в еврозоната". 

Според него обаче това е рисковано движение:

"Когато въвеждаш еврото, преди да е официална валута, като възможност за разплащане, това на практика няма как да стане по официалния курс, защото самите търговци трябва да понесат доста разходи, за да обслужват и разплащания в евро, което означава, че най-вероятно няма да бъдат по официалния курс директните котировки между евро и лева, няма да бъдат цените едно към едно. От тази гледна точка може да има негативен ефект и хората да сметнат, че в евро става по-скъпо". 

За да има успех целия процес, трябва сериозна предварителна кампания, която липсваше досега, изказа мнението си икономистът.
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47