Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес: Подкрепата на ЕС за членството на Украйна в съюза е "недвусмислена"

Пресконференция на Педро Санчес и Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че посещението му в Киев в първия ден от испанското председателство на ЕС показва "недвусмисления" ангажимент на блока към кандидатурата на Украйна да се присъедини към 27-членния блок.

"Говорейки за перспективата на Европейския съюз за присъединяването на Украйна към ЕС, присъствието ми тук в първия ден от шестмесечното председателство демонстрира ясен и недвусмислен политически ангажимент от страна на институциите на общността в това отношение“, каза той в съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Санчес отбеляза, че ЕК наскоро е публикувала междинна актуализация за състоянието на кандидатурата на Украйна, която показва "значителен напредък" в изпълнението на препоръките преди преговорите за членство:

"Бих искал да поздравя Украйна за положителната тенденция и да я насърча да продължи пътя си на реформи“, каза той, като посочи, че през есента ще бъде публикуван писмен доклад, който ще очертае "основата за по-нататъшни стъпки и решения“.

Украйна кандидатства за членство в ЕС само пет дни след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. и получи статут на кандидат няколко месеца по-късно, на 23 юни, като силен сигнал за подкрепа от страна на Брюксел. Киев се тази година да започне официални преговори за това какво трябва да направи, за да затвърди кандидатурата си за членство.

В обръщението си към украинския парламент испанският лидер благодари на депутатите за тяхната законодателна работа, припомняйки, че желанието на Украйна да се присъедини към 27-членния блок е една от причините за инвазията на Русия.

"Не забравяме, че европейските стремежи на украинския народ бяха едно от извиненията, които предизвикаха руската реакция и на свой ред инвазията. Беше справедливо да уважим този стремеж, като ви предоставим статут на кандидат за членство в Европейския съюз", посочи той и допълни:

"Знам обаче, че това не е лесен процес, особено при продължаваща война".

Кандидатурата на Украйна в Европейския съюз ще бъде приоритет за испанското председателство на ЕС, стана ясно от декларация, приета от украинския президент Володимир Зеленски и испанския премиер Педро Санчес. На съвместна пресконференция Санчес обяви, че освен финансова подкрепа, Испания ще предостави на Украйна още 4 бойни танка Leopard 2.

Междувременно Зеленски предупреди за сериозна заплаха в окупираната атомна електроцентрала в Запорожие. Президентът цитира украинското разузнаване, според което Русия е "технически готова" да провокира експлозия в съоръжението. Той призова Международната агенция за атомна енергия да провери за дистанционни взривни устройства, преди да възстанови пълния украински контрол над централата.

"Има сериозна заплаха, защото Русия е технически готова да провокира локален взрив на станцията, което може да доведе до изхвърляне на опасни вещества във въздуха", каза Зеленски.

"Вниманието на света и на всяка страна, на всеки лидер и специфичен осезаем натиск върху Русия - всичко това е набор от много необходими неща за предотвратяване на радиационни инциденти в Запорожката атомна електроцентрала", каза Зеленски.

Зеленски настоя да се започне работа по 12-ия пакет санкции на Европейския съюз и изрази очудване, че все още не се наложени санкции срещу „Росатом“ и нейните лидери. По-рано от Киев изразиха разочарование от бавните доставки на оръжия и настояха възможно най-скоро да получат изтребители Ф-16. 


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, където имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на..

публикувано на 06.10.24 в 18:38