Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново въздушна тревога в 6 области на Украйна, експлозии в Харков, ракетни удари на изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското външно министерство обяви, че не вижда основания за продължаване на Истанбулското споразумение, тъй като условията на Москва за улесняване на руския износ на храни и изкуствени торове не са били изпълнени. Според агенция Ройтерс възобновяване на руската блокада на Черно море може да доведе до повторно поскъпване на храните в глобален план, както стана в началото на войната миналия март. Оттогава цените спаднаха с 22 процента. Повече от 45 държави по света, сред тях и най-бедните, получиха над 32 милиона тона украински храни.

През изминалата нощ въздушна тревога беше обявена в шест области на Украйна. В района на Харков е имало експлозии, съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Освен в предградията на Харков, Южното командване на украинските въоръжени сили предупредиха за ракетни удари и нападения с безпилотни апарати в областите Суми, Полтава, Днепропетровск, Запорожие и Донецк.

Руските области Курск и Белгород са били обстрелвани от украинските сили в ранните часове на деня, съобщиха междувременно губернаторите на регионите, цитирани от Ройтерс. Агенцията подчертава, че не може да потвърди информацията. Украйна почти никога не поема официално отговорност за атаки в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна.

В последния доклад на оперативното командване, се съобщава, че в североизточната част на Черно море и в южната част на Азовско продължава да маневрира руска корабна група в състав от десет кораба.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в подготвяна провокация на територията на Запорожката атомна електроцентрала. "Според оперативна информация, върху покривите на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ са поставени предмети, които наподобяват взривни устройства", се казва в официално съобщение на украинските въоръжени сили.

Украинските опасения за подготвяна провокация косвено потвърди съветникът на ръководителя на "Росенергоатом" Ренат Карча. В ефира на телевизия "Россия 24" той съобщи, че в сряда вечерта Киев планира да атакува Запорожката АЕЦ, която е под контрола на руските сили от началото на март 2022 г.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че липсата на мащабна реакция на света на руската терористична атака в Каховската водноелектрическа централа може да вдъхнови Кремъл да извърши ново престъпление в Запорожката АЕЦ.

Сега Русия едва ли ще провокира инцидент в Запорожката АЕЦ, смятат обаче анализаторите на американския Институт за изследване на войната. Коментарът идва след разменени между Киев и Москва обвинения в подготвянето на безотговорни действия около централата.

Запорожката АЕЦ е под контрола на руснаците от март миналата година. Според украинското разузнаване те са минирали водохранилището за охлаждане. Вчера украинският генерален щаб предупреди, че на покрива на трети и четвърти енергоблок са поставени предмети, приличащи на взривни устройства. А президентът Володимир Зеленски заяви, че в случай на експлозия в АЕЦ опасността ще е за всички. 

Неговият съветник Михайло Подоляк отправи остра критика към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че усилията му за гарантиране сигурността на централата са безплодни.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48