Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев: Все още има възможност Зеленски да посети България въпреки изтеклата в медиите информация

8
Министърът на отбраната Тагарев присъства на учението "Enhanced Vigilance Activity -23" на полигон "Ново село"
Снимка: БГНЕС

Не би трябвало да изтича информация, тъй като президентът Володимир Зеленски представлява интерес за противника. Това обяви военният министър Тодор Тагарев по повод разпространената информация за евентуална визита в България на украинския президент Володимир Зеленски.

Днес той наблюдава съвместно учение на полигона Ново село на военни формирования на Италия, многонационалната бойна група, подразделения на Българската армия и съюзнически формирования. 

Министър Тагарев каза, че въпреки изтеклата информация, все още има възможност той да посети България. Ако има покана, вероятно тя ще бъде от Министерския съвет.

"Все още се надяваме, че тази възможност да дойде в България ще се реализира в бъдеще време. Това би било едно изключително високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна", посочи военният министър. 

Тагарев не изключи при една евентуална визита на Зеленски той да постави допълнителни искания от България за предоставяне на въоръжение:

"...които ние ще разгледаме стриктно в съответствие със законите и процедурите". 

Исканата му оставка от БСП, военният министър коментира така:

"Само мога да кажа, че не съм притеснен по никакъв начин от това, че лидер на опозиционна партия, която е решила да се позиционира като опозиционна, включително по въпросите за помощта към Украйна, ми иска оставката. Не ме притеснява по никакъв начин и няма да смени моето поведение, а предполагам и поведението на кабинета".

Той коментира и обявените мотиви на БСП за исканата му оставка заради думите му за евентуално разположени допълнителни съюзнически кораби в Черно море и нарушаване конвенцията от Монтрьо. 

"И всичко, което ние обсъждаме и говорим, е в стриктно съответствие с този международен документ. Просто някой е решил да интерпретира думите ми по начин, който му изнася политически за пропагандни цели". 

Относно информациите за АЕЦ "Запорожие" и твърденията за саботаж министър Тагарев обяви, че информацията е притеснителна, но каза, че няма допълнителна информация по темата. 

Видео и снимки: Стоян Радев
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна до края годината. По думите му това трябва да бъде сигнал за руския президент Владимир Путин, че Западът няма да спре подкрепата си за Киев.  Шолц обяви нов германски пакет с военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. евро Помощта ще бъде съвместно отпусната с..

публикувано на 12.10.24 в 07:43
Билборд със снимка на покойния лидер на

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел. Снощи два дрона, изпратени от ливанска територия, навлязоха над Израел. Редица държави осъдиха израелските атаки срещу мироопазващи сили на ООН в Южен Ливан.  В послание, публикувано на арабски език и иврит, ливанското шиитско движение..

публикувано на 12.10.24 в 07:40

Възстановка на производството на тютюн в Ардино

Традиционен за Родопите поминък оживява в музейна експозиция.  В Ардино се подготвят да възстановят производството на тютюн, но вече като атракция за туристите.  До преди години тази земеделска култура е давала работа на хиляди местни жители, а днес от нея няма нито едно листо.  Сега идеята е чрез възстановката да се оформи цялостен туристически..

публикувано на 12.10.24 в 07:20

СЗО: Ваксините ще са ключови в борбата с антимикробната резистентност

Използването на вече съществуващи ваксини, както и разработването на нови имунизационни препарати могат да намалят смъртните случаи заради антимикробна резистентност. Те също така ще понижат количеството използвани антибиотици, както и ще спестят финанси, използвани да лечението на опасни устойчиви патогени. Това установява доклад на СЗО ,..

обновено на 12.10.24 в 04:45

Посолството на САЩ в Букурещ отправи предупреждение за предстоящите почивни дни

Румънската разузнавателна служба съобщи, че няма данни, за да бъде повишено нивото на терористична заплаха в страната, съобщи телевизия "Ди Джи 24". Изявлението беше направено след като от посолството  на Съединените щати в Букурещ отправиха безпрецедентно предупреждение от сайта си към американските граждани да внимават, когато се намират..

публикувано на 12.10.24 в 02:12

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната. Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите.  Заради..

обновено на 12.10.24 в 01:14

САЩ наложиха нови санкции на Иран, очаква се ЕС да ги последва в понеделник

В петък Съединените щати разшириха санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранска ракетна атака срещу Израел, съобщи Министерството на финансите. Очаква се Европейският съюз пък да наложи в понеделник санкции на физически лица и организации, свързани с иранските трансфери на балистични ракети към Русия,..

публикувано на 11.10.24 в 22:38