Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

''Гласове от Украйна - едно пътуване до Киев и назад'' - Епизод 1 - Към Варшава-Изток през ...Грузия

Снимка: Ирина Недева

Докато очакваме първия човек на Киев - президентът Володимир Зеленски да бъде точно днес в София за първи път в Югоизточна Европа, ще извървим пътя от София към Киев. Първата спирка по този път към Украйна е малко неочаквана, защото събира в едно България, Полша и … Грузия. 

Започваме… още преди да чуем ритъма на влака от градската гара Варшава - Изток към Киев, а това е един от малкото начини да да се стигне до там, Украйна се усеща във въздуха на … Полша. В таксито, в което се качваме даже. Първата среща по пътя на това пътуване към Киев и назад. 

На ръката на таксиджията има гривничка от жълти и сини топчета. Питам дали е от Украйна. Не, изненада. От Грузия. Ние сме трима журналисти от България - Красен, Краси и Ирина, има нещо огледално в имената ни К И К. Заради часът, в който потегляме към гарата Варшава-Изток се досеща. Към Киев ли? Пита. Да.


“Дано, дано”, промърморва той. Следва мълчание и после набира смелост. “Украйна ще победи”, казва уверено и няма нужда да питаме повече. Сам започва:

"Това е война, това не е просто там някаква си политика. Вижте какво се случва. Убиват деца, убиват мирни граждани, стрелят по блокове, по домове… Как е възможно Русия да си говори как Америка воювала на чужда територия. А ако Америка и Европа не даваха оръжие, как щяха да се защитават украинците? Веднага щяха да направят пълна окупация руснаците. Путин просто не се спира, първо беше Грузия, после Украйна, след Украйна - балтийските държави, след балтийските държави може би … Полша. Няма да спре, няма да спре, чак до Париж, ако не бъде спрян. И може да бъде спрян, защото това не е армията с която е спечелил Втората световна война, това е мит, нищо повече от мит".

В Полша е от година, няма много надежда за Грузия. Сменя рязко професията си. Усмихва се след Грузия, тук в Полша е просто Uber такси.

"Да се промени в Грузия ситуацията ще е много трудно, ако трябва да се смени с избори, защото правителството е една кукла на конци на Путин. И той е превзел всичко в държавата, всички важни хора са негови, доктори, актьори, спортисти, футболисти, баскетболисти. На всички спортове сипва пари. Както и на престъпниците. Грузия беше позната като криминална страна. Още от времаната на Шеварнадзе ни знаят като такава. Като Коза Ностра в Италия или мафията в Щатите. И сега грузинската мафия е също така позната. Руската мафия е грузинската мафия. Политиците, правителството и мафията са заедно. А Саакашвили, като дойде, от самото начало каза “не на престъпността” - стоп. И той, Саакашвили, направи много за Грузия, не просто много, а всичко - образование, военна реформа, всяка сфера на живота. Но Русия купува политици, важните хора… Много, много трудно ще има промяна чрез избори".

Последните протести в Грузия бяха много мощни в знак на несъгласие с онзи закон срещу чуждите агенти?

"Протестът беше срещу този закон, създаден по руски модел, за който твърдят, че бил американски. Ха, ха.. Американски закон срещу Америка?! И “американски” закон срещу европейците, които ни помагат вече 30 години откакто сме независими. Хората не са толкова глупави. И студентите не са глупави". 


Във Варшава е с децата си. И заради тях.

"Аз познавам Русия. Но моите деца не познават Русия. Дъщеря ми е 3 клас. Вече никой не иска да учи руски език…. А също така, аз не съм от Тбилиси, от Абхазия съм. Моят роден град е окупиран. Как да обичам Русия?!.... А сега Тбилиси е пълен с руснаци. Заради войната казват някои, ама защо заради войната… /смях/ в Москва няма война… Но за руснаците това е отворена врата. За да отидат в Щатите. Да не би Америка да има нужда от руснаци?! Защо?! Всеки руснак е шпионин, аз това го вярвам наистина. Попитахте ме и ще ви кажа. Само един път една жена когато си говорехме в таксито тук в Полша не беше съгласна с мен. Полякиня. Твърдеше, че Америка е също пропаганда, че е като Русия. “Вие сте повлиян от американската пропаганда”, така ми казваше. За какво ми е нужна пропагандата на Щатите, аз имам очи и виждам. Русия убива, руснаците убиват хора… Какво направиха американците в Афганистан? Сравнете Афганистан и Украйна! Невъзможно  е сравнението. Афганистан е терористична държава, талибани, разпространиха тероризма по света. А тази жена, тя ми казва, че е живяла в Москва и е работила за семейство дипломати. Ха! Не е чудно, че тази жена, работила за руски дипломати, мисли така".


Това ли е гарата?

"Да, да Варшава - Изток.  …България, вие сте от София? Аз съм от Черно море… Опасно е сега в Черно море заради войната. В Батуми намериха мина".

Късмет ви желая!

"Утре пътувам обратно към Тбилиси, за да оправям едни документи и после се връщам в Полша. Най-важното е да не съм там на работа в Грузия". 

Някога, по времето когато президент на Грузия е Михаил Саакашвили, човекът, който ни откарва с таксито си към гарата Варшава-Изток е работил в публичната администрация. Преди 4 дена, в понеделник, тоест седмици след тази първата среща по пътя към Киев с един грузинец, който кара такси във Варшава, гледам снимките на бившия грузински президент: първата му телевизионна изява. Саакашвили е напълно променен, изтощен, отслабнал… Неузнаваем, както написаха световните агенции. Видът му накара Украйна - чийто гражданин е Саакашвили, да призове грузинския посланик, като го помоли да отиде в Тбилиси, за да помогне за "спасяването" на Саакашвили. "Публична екзекуция", така украинският президент Володимир Зеленски определи този процес, цитиран от Ройтерс. Той призова Грузия да "предаде" Саакашвили на Украйна и да "спаси този човек". 

Връщам се към грузинеца, който ни отвежда към влаковата гара Варшава-Изток.

"Това е война, това не е просто там някаква си политика".

Снимки: Ирина Недева
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция ще компенсира пострадалите от пожара домакинства край Атина

Гърция съобщи, че ще предложи спешни компенсации на обща стойност милиони евро на стотици домакинства и фирми, засегнати от пожара, който причини смъртта на една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, съобщава Ройтерс. Пожарът започна на 11 август близо до град Варнавас, на 35 км от столицата, и в рамките на един ден достигна..

публикувано на 20.08.24 в 20:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призна, че ситуацията край Покровск и Торецк е "трудна"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на източната фронтова линия в Украйна, близо до стратегическия логистичен център Покровск, както и близо до Торецк е "трудна", предаде "Ройтерс". Генералният щаб на Украйна написа на свой ред във "Фейсбук", че от началото на деня са били регистрирани 14 бойни сблъсъка при..

публикувано на 20.08.24 в 19:42

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция “Национална полиция" са арестувани   двама граждани на Йордания - единият от тях със статут на постоянно..

публикувано на 20.08.24 в 19:42
Президентът на Русия Владимир Путин в Беслан - 20 август 2024

Путин посети Беслан 20 години след трагедията

Руският президент Владимир Путин посети днес Беслан в руския Северен Кавказ, за да отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище в града преди 20 години, съобщиха от Кремъл, цитирани от БТА. На първи септември 2004-та повече от 1000 души бяха взети за заложници от чеченски сепаратисти в училище №1 в Беслан и държани в продължение на..

публикувано на 20.08.24 в 19:37

Две катастрофи с трима пострадали в Ловешко

В Ловешко днес около 17.30 часа са станали две катастрофи с трима пострадали, като състоянието на двама от тях   е тежко. При едната катастрофа станала на пътя Ловеч – Микре, при разклона за Угърчин, са се сблъскали микробус и товарен автомобил. Тежко са пострадали двама мъже пътували в буса и са транспортирани в ловешката болница...

публикувано на 20.08.24 в 19:33
Антъни Блинкън и Абдел Фатах ал-Сиси

Блинкън разговаря с египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси за продължаващата криза в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна днес с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и външния министър Бадр Абделати, по време на която тримата обсъдиха продължаващата криза в Близкия изток. "Държавният секретар благодари на външния министър за постоянните усилия на Египет за финализиране на споразумение за..

публикувано на 20.08.24 в 19:30
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент. Изборите за държавен глава са насрочени за 24 ноември,съобщава Радио Румъния. Решението на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) е оповестено в аудиосъобщение на Чолаку, изпратено до съпартийците му. От 20 години неговата партия не е успявала да изпрати никого в..

публикувано на 20.08.24 в 18:50