Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Капралов: Вазов е Балканът, той е Стара планина - гръбнакът на нашата литература!

Почит към народния поет Иван Вазов по случай 173 години от рождението му

Иван Вазов: „Дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах”

2
Иван Вазов паметник
Снимка: къща музей „Иван Вазов”

На 9. 07. 2023 г. се навършват  173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод в неделя от 11,00 часа Националният литературен музей, къща музей „Иван Вазов”в столицата и Съюзът на българските писатели ще поднесат венци и цветя пред паметника на поета при храма „Света София” (на ул. „Г. С. Раковски“).

Всички жителите и гости на София заедно могат да почетат паметта на народния поет Иван Вазов, който сам за себе си казва:

„Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; възпях нейните идеали, защото бяха свещени”, „дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах.”

Къща-музей

Във връзка с годишнината, на 9 юли (неделя), от 10:00 до 18:00 ч., посещенията в столичната къща музей „Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен.

"Ако имаме върхове в нашата литература като Ботев, които са много високи, като Яворов, и ако сравним тези върхове с Рила и Пирин, то Иван Вазов е Балканът, Стара планина - онова, което държи гръбнакът, образно казано висчки жанрове в нашата литература", каза в "Нощен Хроизонт" Атанас Капралов, поет и директор на Националния литературен музей за почитта  към Иван Вазов на неговия рожден ден.


"На честването ще има литературно четене, ще има много млади хора, искаме да припомним, че няма друг такъв творец в нашата литература, който приживе да е признат за народен поет, дори да получа тази титла лично от Царя през 1920, на своя втори юбилей.

Още на 45 годишна възраст- 1895 г. Вазов има честване и е почетен от цяла България, като голяма част от подаръците са запазени в къщата- музей и до днес. Тя ще бъде отворена със свободен вход за посетители.

Събтия ще има и в неговото родно място - Сопот.

Новият носител на литературната награда "Иван Вазов" това е писателката Теодора Димова. На 9 юли тя ще получи наградата в Сопот. Тържества ще има в Берковица, където също има къща-мезуй, разказа още за БНР Атанас Капралов.

"Рожденният ден на Иван Вазов за мен е ден на всенародна радост и празник за всички, които се чувстват българи, категоричен е Капралов.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52