Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достена Лаверн: България не е направление, а изходна точка

2
Достена Лаверн
Снимка: Станислава Пирчева

"Много обичам предаването "Нощен Хоризонт" още от преди десетилетия, каза в "Нощен Хоризонт" Достена Лаверн.

"Във Франция имаше подобно нощно предаване, което също слушах с удоволствие...
А иначе журналистиката и във Франция преживява кризи, появяват се нови и нестандартни медии, които са интересни за слушане, а мейн стрийм каналите са в криза...Разбира се свободата на словото се среща повече в обществените медии, особено БНР, където могат да се чуят разнообразни мнения, каза още Лаверн.

"Аз продължавам да се занимавам с живопис, това е моята страст, аз рисувам от малка, макар че не отидох в Художествената гимназия, но това ми остана като неосъществена мечта.

От 10 години започнах да се занимавам по-сериозно с живопис. А иначе поезията съчетава всичко - философия, образност, музика, изобразително изкуство...Макар че, в днешно време поезията да не е толкова силно присъстваща в нашите европейски държави, нещо, което не е така в Латинска Америка.

Там се събират на фестивали в Колумбия, където 20-30 000 души се събират на стадион, за да слушат поезия, за тях тя е като насъщен хляб.

В Европа поезията е вече елитарна. В България поезията е все още по-близко до хората. Те имат нужда от нея, сподели още Лаверн.

По думите й това се дължи на разделянето на народната култура и елитарната култура, това са сложни процеси, които текат в Европа от няколко века...

Последните десетилетия масовата култура и елитарно-академичните затворени общности изпъкват - това лишава изкуството от неговата кръвна връзка с живота. Но това се наблюдава и в политиката - отдалечаването на елитите. Няма общ живот, няма общество, тоест обществото се е фрагментирало като такова, това се отразява и в културата, сподели още за БНР Достена Лаверн.

Дебютната за България изложба на Достена Лаверн „MEDI TERRA“ предизвика изключителен интерес сред ценителите на изобразителното изкуство, които дойдоха за откриването през юни в галерия „Димитър Георгиев“. Пловдивската публика посрещна ласкаво Достена, която вече познава като поет и изследовател антрополог.
Достена Лаверн - Маслиново хоро

Достена Христова Ангелова-Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и продължава образованието си във Франция, Страсбург, където завършва магистърски степени по антропология и по международни отношения и европейска интеграция. През 2008 г. защитава докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Автор е на антропологичните книги “Експертите на прехода” (2010)  и  “L’Europe en otage” (2023), които описват ролята на тинк-танковете в България и в Европа. 

От 2004 г. Достена Лаверн работи като зам.-главен редактор на списанието за култура „Les Saisons d’Alsace“, а после като културен журналист в културния отдел на френския всекидневник „Les Dernières Nouvelles d’Alsace“. От 1999 г. работи като журналист към Съвета на Европа. От 2013 г. преподава политическа антропология и антропология на съвременното изкуство в Страсбургския университет.

Достена Лаверн - Водосвет

Достена Лаверн е била програмен директор на международни програми за литература, култура и изкуство в Гърция (Родос), Египет (Александрия),  Словакия (Банска Щявница) и Франция (Страсбург). Автор е на пет стихосбирки и три поетични постановки. Последната е “Сонети на пеперудата”, която представи през септември 2020  г. в камерна зала на Пловдивския театър.

Лаверн се развива като художник паралелно с кариерата си на журналист, поет и преподавател. Тя формира художествения си възглед едновременно в практиката си на творец и на критик на изкуството във Франция. Творбите й присъстват в престижни частни и обществени колекции.  От 2015 г. те са представяни от парижката галерия „Studio Cui Cui“  и галериите „Амфора“ (2017) и „Мириам Богс“ (2021 г.) в Страсбург.

Лаверн участва успешно в Международния зимен салон на съвременното изкуство в Страсбург през 2016 и 2017 година, в Салон „Експо Вакен“ през април 2018 г. и има предвидено участие в Международния панаир на съвременното изкуство START в Страсбург (ноември 2023 г.). Нейни персонални изложби са организирани от обществени институции като Държавната медиатека в Сулц (март 2020 г.) и Съвета на Европа (юни 2022 г.).


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57