Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките. От кого зависи да не е така?

Снимка: Ани Петрова

Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките – това наблюдаваме у нас през няколко седмици. В някои случаи става дума за сезонно приемани медикаменти, но в други – за животоподдържащи, които би трябвало да са осигурени за хората с хронични заболявания. 

Има ли държавата механизъм за гарантиране на нормалния живот и поддържащото лечение на тези хора и от кого зависи у нас да има достатъчни количества лекарства?

Хора с хронични заболявания и техни близки, които през последните години са се сблъскали с недостиг на животоподдържащи лекарства, споделиха пред БНР оплакванията си и сблъсъка с усилията на държавата да реагира извънредно на тези ситуации, предизвикани от проблеми с производството или доставката на медикаменти.  

Припомняме историята на Евгени Георгиев, трансплантиран със сърце преди 17 години и зависим от ежедневния прием на имуносупресори, за да не отхвърли органа. Преди два месеца Евгени и други трансплантирани, приемащи лекарството Селсепт, не успяват да си набавят жизненоважния медикамент в нужните им количества, тъй като липсват достатъчно опаковки в аптеките. През юни тези хора се обръщат за помощ към здравното министерство и след предприетите действия мъжът разказва, че му е отпусната една опаковка при необходими 2 и половина. 

Че фирмите-вносители или така наречените притежатели на разрешение за употреба на дадено лекарство отговарят за планирането, доставката и разпределението на нужните за България количества, потвърждава Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Държавата не участва в този процес и няма информация с какви запаси от медикаменти разполагат тези фирми и за колко месеца напред. Когато се появи проблем с временно или постоянно спиране на продажбите на дадено лекарство, фирмата-вносител трябва да уведоми агенцията най-малко два месеца по-рано. Ако това е поради непредвидими обстоятелства, срокът пада до 7 дни. За неспазването му не се търси отговорност, обясни Кирилов. 

Затруднения в доставките на животоподдържащо лекарство се отразяват и върху пациенти с рядкото заболяване Миастения гравис. През май медикаментът Калимин, който им помага да дишат свободно, трудно се намира в аптеките, от които обичайно си го купуват. Лекарството е единственото, което Здравната каса заплаща за тези хора. Тогава председателят на фондация Миастения гравис Ирена Нешовска се обръща към фирмата-вносител и оттам обясняват, че имат известни трудности, но на 20 юни ще има доставка. В края на юни Калимин в аптечната мрежа няма. След разговор между здравното министерство и вносителя, в началото на юли се прави извънредна доставка. Но медикаментът не стига до всички аптеки, които преди това са го продавали.  

България е единствената държава-член на организацията Евромиастения, която има проблем с осигуряването на това лекарство, твърди Ирена Нешовска. 

Какво може да направи държавата при затруднения с доставката на дадено лекарство – част от мерките предприемат от Агенцията по лекарствата, обясни Богдан Кирилов. 


За ограничение на износа на лекарства, заплащани от Здравната каса, действа електронната система СЕСПА, чрез която агенцията събира и анализира информация от вносителите, складовете на едро и аптеките. Така се образува списък с медикаменти, които не могат да се изнасят от България в рамките на седмицата, през която фигурират в него. Това важи както за държави извън ЕС, така и за членките му. 

Проблема със системната липса на животоподдържащи лекарства у нас заради реекспорт от години посочва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Негова проверка по складовете на едро в началото на тази седмица показа, че няма наличност от няколко вида инсулин – инжекционните разтвори соликва и тужео, бързодействащият фиасп. Липсват също медикаменти за склероза, за рак на гърдата, за псориазис и артрит, които по думите му се изнасят.  

До пълна липса на Инсулин за пациенти с диабет не се е стигало и никой не е изпадал в ситуация, застрашаваща живота му, обясни Елисавета Котова от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Забавяне на доставките е имало и не е приятно, защото изместването в изпълнението на рецептата води до изместване на срока за получаване на всяко следващо количество, каза тя.  

И диабетиците, и миастениците търсят алтернативни варианти за осигуряване на липсващи у нас лекарства. 

Репортаж на Елена Бейкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му.  Според Лена Бориславова липсата на резултати е системна: "Разследвания за корупция няма,..

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма, кандидатури ще могат да бъдат внасяни и на следващите три заседания. Номинации могат да правят..

публикувано на 19.09.24 в 09:55

Веселина Ралчева: От 30 процедури има една, отговаряща на наредбата за биопродукти

Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на биопроизводителите в интервю пред БНР. "Проблемът е, че от 14 август действа Наредба за екологични..

публикувано на 19.09.24 в 09:53
Екатерина Захариева

НС освободи Екатерина Захариева като депутат

Парламентът прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат.  Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха. Вчера Фон..

публикувано на 19.09.24 в 09:44