Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме св. Марина

Снимка: БГНЕС

Православната църква почита на 17 юли света великомъченица Марина. Родената в Антиохия Марина е дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е убита мъченически заради християнската си вяра.

В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Нейният празник е в третия ден от т.нар. горещници. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, ще изгори, затова жените не се захващат с никакви ръкоделия.

На 17 юли се палел жив огън, който се прескачал за здраве.

Света Марина се приема като покровителка на жътвата, нивите и сеитбите, а също и на брака.

Имен ден празнуват Марин, Марина, Маринела.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР за Деня на независимостта

С празничен концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио започват честванията за Деня на независимостта. Довечера от 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет радиосимфониците с главен диригент Константин Илиевски ще представят сюита от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов и Третия цигулков концерт на Николо Паганини. Солист..

публикувано на 18.09.24 в 07:40

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с..

публикувано на 18.09.24 в 07:34

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ, загинали са двама души, съобщиха украинските въоръжени сили. През нощта Украйна изстреля..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери,..

публикувано на 18.09.24 в 07:22