Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подмладява ли се Северозападът?

Снимка: Ива Антонова

Обезлюдяването на Северозапада от години е тема с широк отзвук в медиите и повод за емоционални коментари в социалните мрежи.

Макар да не е сред първенците в тази класация, област Враца не е подмината от тенденцията за намаляване на жителите ѝ. Потвърждават го и данните от последното преброяване. Детайлната им проверка обаче показва, че, макар и намаляващо, населението се подмладява.

Твърдение: Въпреки намаляването на жителите на Северозапада, населението в региона се подмладява

В прессъобщение от Враца на отдела за статистически изследвания към Териториално статистическо бюро - Северозапад се посочва, че между преброяванията от 2011 г. и 2021 г. относителният дял на най-младото население се запазва, въпреки че броят на децата намалява, както намалява и общият брой на хората в региона. Оттук и изводът за подмладяването в демографската структура.



Тенденцията се забелязва и в едно от запустяващите села в община Три кладенци, което се обезлюдява още от 90-те години. Според местните обаче, за да има развитие, трябва да има работа за хората:

"Три кладенци е на 32 км от града. Едно много хубаво място, което имаше овощни градини, слънчогледови насаждения, хубава гора. Сега ако минете от там ще видите една апокалиптична картина. 90-те години започна тази разруха, 2020-та вече нещата са трагични....Не може да очакваме в едно село да има някакво развитие, ако на тези хора не им се създаде някакъв поминък".





Данните показват, че между двете преброявания делът на децата от 17 на сто се запазва. В селото има филиал на детска градина, а по-големите ги возят с автобус до средищното училище в съседното село. Родители на ученици разказват, че училищният автобус прави по два курса:

"....Деца има, ама няма работа, няма развитие. Всеки заминава да си дири прехраната.....Всички бягат по държавите, по Враца, по София".

Наблюденията на децата обаче са по-различни: "Следобед към 15,30 - 16 ч се събират много хора тук, деца, възрастни хора, играем футбол".

Тенденцията младите да си "пробиват път" в демографската структура се откроява и в данните за цялата община. При предишното преброяване делът на децата е бил 13 на сто, а десет години по-късно е 13,3 на сто. За този период с по-голяма стъпка той нараства  във възрастовите групи от 0 до 9 години, като от 8,39 вече е 8,5 на сто.

Според данните на Националния статистически институт  за първи път от десетилетия механичният прираст в Община Враца е положителен и е 106 души. Това означава, че с толкова са повече хората, които са се заселили в общината, спрямо тези, които са я напуснали.  Млада архитектка, завърнала се преди две години със семейството си, разказва:

"Враца е моят роден град и преди две години с мъжа ми избрахме да се върнем. Имахме и условията и възможност да работим от вкъши. Винаги сме се стремели към по-малкия град, който предлага и природа, и повече спокойствие. Разбира се, човек като вземе такова решение винаги има плюсове и минуси. Важно е какъв ти е основният приоритет. За мен винаги е бил спокойствието. И според мен по-малкият град и особено Враца е много красива.....Пълно е с градинки, с площадки, пълно е с деца, с млади хора. Когато завърших, работех първо една година във Враца и тогавашните шефове и колеги ми казаха, че работа има в региона, няма млади колеги, има търсене на кадри". 

Заключение

Твърдението, че населението на Северозапада се подмладява въпреки намаляването броя на жителите, е ВЯРНО. Причината е, че част от младите семейства търсят спокойствието на малкия град, за да отгледат децата си. Важно условие остава възможността за намиране на добра работа и подходящата градска среда.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14