Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от български неделни училища в 13 държави на среща във Велико Търново

Преподавателите ще дискутират опита си и ще представят добри практики на годишния форум във ВТУ

Снимка: Здравка Маслянкова

66 учители от българските неделни училища зад граница се събраха на годишната си международна среща във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Ние сме съвременните будители, защото пазим и предаваме българщината, казват преподавателите от 13 държави. 

Казват, че България е там, където има поне един българин. С мисията на будители в Албания се чувстват учителите в неделното българско училище в Елбасан, разказва неговият директор Алтим Идризи и споделя, че имат пълната финансова, кадрова и материална подкрепа както от просветното министерство в София, така и от българското посолство в Тирана: 

"Ние се чувстваме малко будители, затова го наричам училището "Зора", понеже това е една зора за нашите хора в Албания. Понякога идват повече, понякога по-малко деца, но доста деца идват да научат български език при нас. Те са от селата в Албания, където има население от български произход. Лично аз се чувствам като будител и ми се иска скромно да се сравнявам с Христо Ботев или Левски. Просто това ми дава сила и енергия да вървим напред и да научим тези деца на български език. Четирима учители сме, единият преподава по икономика, другият по история, по география, по психология имаме учителка, така че сме пълен екип". 

Български учители в Албания

Гърция е от страните, където има много неделни български училища. От 7 години на родното А,Б в училището "Цар Симеон", ръководено от Диана Кимпарис, тази година са завършили 55 ученици, като двама от тях са приети за студенти в български университети: 

"Едно от постиженията ни е, че всяка година ученици, които завършват или са в последна година на обучение, се явяват на изпити към Софийския университет и получават сертификат за владеене на български език. Една от най-големите ни трудности е, че в семействата се говори предимно на гръцки език и така гръцкият език се явява първи език. От новата учебна година ще се възползваме от дигиталната раница на Великотърновския университет и смятам, че ще е много полезно за нашите ученици". 

Български учители в Гърция

Елица Громан работи в българското училище "Проф. Иван Шишманов" в Австрия. Там учат 130 деца с български корени и споделя, че има голям интерес към училището във Виена, защото е ново и креативно и разказва за различните методи, по които преподава: 

"Повечето е под игрова форма, използваме различни истории, различни картинки, неща, които са най-интересни и най-мотивиращи за децата. Но най-важното е да обичаш, да имаш сърце и с любов да работиш, защото децата обичат да ги обичаш, това е най-важното. Като те видят слънчева, усмихната няма как да не ти се радват и да не ти заговорят и да не искат да учат. Те са толкова истински, добронамерени, греещи. Обичам си работата, тя не е работа, а удоволствие". 

Елица Громан работи в българското училище „Проф. Иван Шишманов“ в Австрия

Да преподаваш в българско неделно училище е мисия, казва учителката по български език и литература Симеонка Велева от училището "Дора Габе" в полската столица Варшава: 

"Малките българчета имат нужда от това и не знаят за българските традиции. Има много на какво да ги научим. Имаме в нашето училище тематични работилници за народни песни и танци и посветени на различните празници. Има тенденция до 8 клас децата да идват на българско училище. Определено има интерес, родителите много активно се включват в нашите дейности и това е важно, защото един учител за два или четири часа седмично не може да направи чудеса".  

Симеонка Велева

По различен начин функционира неделното българско училище "Ние, врабчетата" в Щутгарт, Германия, разказа Стефанка Василева, учител в училището и обясни, че то не е на субсидия към българското просветно министерство, издържа се от такси, които плащат родителите. През тази учебна година в него са 50 деца от първи до шести клас. Има мотивация, разказва Василева: 

"Мотивацията е много интересен процес. Трябва да идва и от вътре и от вън. Мотивирането е дълъг процес, който трябва са мине и през родителите, през семействата. Моят личен подход към децата е събуждане на интереса им към нещо, което те могат много по-лесно да опознаят и е така да се каже – на една ръка разстояние, просто трябва да я протегнат, за да го вземат и да го прегърнат в своя живот. Опитвам се да събудя техния интерес към България, към езика и към културата като нещо, което е много близко към тях. Например в уроците ни по география и история просто им показвам места, които някои от тях те дори са посещавали. Напоследък много използвам и виждам, че има добри резултати, е да сравнявам историята и на България, и на Германия в различни периоди. Така свързваме това, което те вече знаят от техните общообразователни предмети, защото всички предмети са свързани". 

В годишната среща на българските неделни училища зад граница преподавателите от 13 държави ще представят във Великотърновския университет своя опит, ще дискутират за езиковата култура и преподаването в чуждоезикова среда, ще представят добри практики от преподаването по история на България и по география. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.  

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20