Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ четене на бюджета на ДОО в комисия: Заплатите в НОИ с ръст от 15% от 1 август

Теменужка Петкова на заседанието на Комисията по бюджет и финанси на НС - 20 юли 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Заплатите на работещите в Националния осигурителен институт ще бъдат увеличени от 1 август с 15 процента – това стана ясно на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 година.

Въпреки несъгласието на ДПС, от същата дата минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители става 780 вместо досегашните 710 лева. 

На заседанието на бюджетната комисия се разбра, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС е оттеглила предложението, което направи между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване и което предвиждаше ръстът на заплатите в Националния осигурителен институт да се запише в него. 

Заместник-председателят на комисията от групата на ГЕРБ - СДС Теменужка Петкова обясни, че този ръст ще залегне в държавния бюджет и той е за 7,8 милиона лева:

"Съвместно с колегите от ПП-ДБ сме внесли такова предложение, което ще мине в рамките на държавния бюджет. Колегите от НОИ ще получат това възнаграждение, което сме им обещали".

Заместник-председателят на комисията от "Продължаваме промяната - Демократична България" Венко Сабрутев припомни, че депутати от различни парламентарни групи внесоха предложения преди второто четене на държавния бюджет за близо 300 милиона лева за ръст на заплатите в различни сфери:

"Така че да не оставим дупка в бюджета, не както обикновено се случва на гласуване в НС, борба за популизъм кой да предложи повече средства, за да спечели избиратели, ами всъщност в рамките на този 3% дефицит да се потърсят буферите в бюджета,  така че да бъдат покрити изискванията на всички заинтересовани страни в максимален размер". 

На заседанието на комисията бяха отхвърлени предложения на БСП, ДПС и "Възраждане". Сред тях е предложението на социалистите обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде 850 вместо 780 лева.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22