Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът във френската столица възвръща динамиката си отпреди ковид епидемията

Париж, 2 юли 2023 г.
Снимка: АФП

Туризмът във френската столица възвръща динамиката си отпреди ковид епидемията. Нова атракция за туристите е подготовката за летните Олимпийски игри, на които Париж ще бъде домакин догодина.

Над 37 милиона туристи ще посетят Париж тази година. Почти толкова, колкото през 2019-а, преди ковид епидемията да покоси туристическия сектор. Размириците във Франция през юни явно не са разколебали туристите, няма масова отмяна на резервации.

Това личи по нашествието на туристически автобуси в Париж – близо 600 дневно, за ужас на пътната полиция, която ги преследва за неправилно паркиране.

Затова пък корабният транспорт плавно тръгва по екологичен път. Първият екологически кораб ще заплава по Сена това лято. А от скоро туристите плават и по нов маршрут – разходка с кораб покрай растящото олимпийско градче край Париж. Догодина то трябва да посрещне 14 500 атлети и още 9 000 за параолимпийските игри. Разходката свързва приятно миналото, настоящето и бъдещето на този район, който ще придобие съвсем нов облик след голямото спортно събитие, с близо 3000 нови жилища, десетки спортни, учебни и работни комплекси. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17
Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от ЕНП

На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП

Евродепутатите избраха 11 от общо 14 заместници на председателката на Европарламента Роберта Мецола още на първи тур.  Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от Европейската народна партия - 604 при необходимо абсолютно мнозинство от 333.  Останалите 10 са от същата партия, социалистите и демократите, "Обнови Европа" и Зелените/Европейски..

публикувано на 16.07.24 в 19:08

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и областният управител Николай Абрашев.  За пожари информира и директорът на Противопожарна безопасност и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02

Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8

Цялото свищовско село Ореш се включи в гасенето на пожара, който от покрайнините на населеното място влезе вътре. Изгорели са две къщи, засегнати са още 7-8. Пожарът в селото вече е овладян. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пламъците са обхванали близка гора и усилията на противопожарните екипи от цялата област..

публикувано на 16.07.24 в 19:01
Разрушеният дом на семейство Хамад след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусайрат в централната част на Ивицата Газа, 16 юли 2024 г.

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа. От палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 50 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава. Здравните власти съобщиха за петима убити палестинци при въздушен удар срещу къща в граничния южен град Рафах. В близкия Хан Юнис животът..

публикувано на 16.07.24 в 18:58