Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица обявяват нови обществени поръчки за пътни ремонти и поддържане

Регионалният министър Андрей Цеков (вдясно) представи приоритетите на МРРБ, както и новите правила, по които ще се възлагат нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътищата.
Снимка: БТА

Следващата седмица ще бъдат обявени нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и подчерта, че критерият ще бъде най-ниската цена. 
Обществените поръчки, обявени от служебния кабинет, бяха спрени в средата на юли:
"Смятам, че това трябва да е първата стъпка към осигуряване на прозрачност наистина, на обективност при разходването на публичните средства. Тук не би следвало да има никакви съмнения за превратно прилагане на закона от една комисия, която просто ще вземе и ще сравни едни цени и ще излъчи за изпълнител този, който е предложил наистина най-добрата цена", каза регионалният министър Андрей Цеков. 

Той определи като незабавно обявяването на новите поръчки за текущ ремонт и поддържане, най-добрият срок за които според него е 3-годишен: "Цената е функция и на срока, срок от 4 години е твърде дълъг, а по-малко от 2 е непрактичен. Според мен оптималният срок е 3 години. Този бюджет би трябвало да бъде направен на базата на стратегия, питам - като няма стратегия, как е правен до момента. Правен е, гледайки в тавана малко, честно казано", коментира Цеков.

Превозвачите ще получат отстъпки за движение по републиканските пътища с ретроактивно действие от 1 юли, когато влезе в сила новата тарифа: "Нямаме различия от това, че трябва да има възможности за отстъпки на база изминато разстояние -  5 хиляди километра, за да получат евентуално отстъпка около 30%, от друга страна - 10 хиляди километра на превозно средство, за да получат отстъпка от 50%.

Министър Андрей Цеков обяви, че ще бъде изготвена оценка за въздействие върху околната среда на нов вариант на трасе в посока Гърция извън Кресненското дефиле: "Да се изгради максимално бързо магистрала "Струма" -  без да преминава през Кресненското дефиле и без да изгубим евросредства. Трябва да предвидим алтернатива -  допълнително трасе, извън обхвата на Кресненското дефиле", каза регионалният министър. 

От началото на следващата година се създава фонд за подпомагане на общините на програмен принцип и по обективни критерии: "Да има заделени средства във всеки годишен бюджет, така че предоставените от държавата средства да ползват максимален брой граждани", добави министър Цеков.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският културно - информационен център в Босилеград

Годишнина от откриването на Културно-информационния център в Босилеград

Годишнината от откриването на Културно-информационния център на сънародниците ни Западните покрайнини ще бъде отбелязана в Босилеград. По този повод е подготвен музикално-поетичен спектакъл "С България в сърцето“, който ще се състои  от 18 часа местно време в салона на центъра.  Ще гостува група от София и СГО и Кюстендил.  През далечната..

публикувано на 04.10.24 в 09:57
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и мобилизация за гласуване. Това коментира пред БНР Мила Минева – преподавател в Катедра "Социология"..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
Джейхан Ибрямов

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право , защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на наказанията ." Това каза пред БНР адвокат Силвия Петкова, която ще говори за употребата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:16
(18 август 1983 г.) Хеликоптер МИ-8 дневно налива около 100 тона бетон на най-високите носещи греди на виадукта

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални пътища в България. Началото на същинското строителство е предшествано от три години предварителни..

публикувано на 04.10.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и ГКПП "Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради извършване на основен ремонт на българския..

публикувано на 04.10.24 в 08:34

Доц. Боян Хаджиев: Израел няма интерес от ескалация и пряк конфликт с Иран

"За съжаление, светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката, на политическия реализъм. Първата жертва е истината. Втората жертва е цивилното население ". Това каза пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в коментар за конфликта в Близкия изток. Според него Израел нямат интерес от..

публикувано на 04.10.24 в 08:10

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят...

публикувано на 04.10.24 в 08:09