Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без сериозни пожари минава жътвата в Добричко

Снимка: БГНЕС - архив

Кампанията по прибирането на реколтата от ечемик и пшеница в област Добрич е към своя край. За щастие през настоящата жътва не са отчетени сериозни пожари, няма голямо количество унищожена продукция, не са засегнати и селскостопански или жилищни постройки. Изискванията за осигуряване на противопожарната безопасност по време на активната работа на полето с машини при високите летни температури са строги, а контролът върху спазването им стриктен. Независимо от спокойната ситуация в момента, тревогите са насочени към месец септември, когато започва прибирането и на царевицата и масовото нерегламентирано палене на стърнища

Три са възникналите пожари в пшенични масиви през настоящата жътвена кампания. Унищожени в тях са общо 13 декара, засети с културата. Двата са били предизвикани от запалени сухи треви, а третият от нерегламентирано сметище. Към момента пожарите в стърнищата са осем, но тепърва предстои тяхната бройка да се увеличи, имайки опита от предходните години. В сравнение с 2022 г. пожарите са много по-малко, коментира директорът на Пожарната безопасност и защита на населението в Добрич комисар Дарин Димитров.  

"Прибирането на реколтата - има наредба, която изисква определени неща. По време на самото прибиране на реколтата в зависимост от насятото количество декари пшеница да има съответната техника на полето, която да обезопасява безопасното прибиране, това е колко декара засяти и къде се намират - близо до главни пътища, до горски насаждения. Освен това техниката, която трябва да участва в жътвената кампания, трябва да е изправна, оборудвана със съответните съоръжения за пожарогасене".

Контролът върху спазването на тези изисквания е ежедневен и вероятно това плюс факта, че земеделските производители стават все по-дисциплинирани са и основните причини за благоприятната статистика засега в област Добрич, посочи още комисар Димитров.  

Кооперацията в село Паскалево, която обработва 10 000 декара земя, има лоши спомени от възникнали пожари по време на жътва. Затова и са изключително стриктни в спазването на правилата, коментира председателят й Нели Стоянова. Тя посочи, че се стараят да спазват всички указания. И сподели, че в кооперацията се е случвал пожар по време на жътва и ситуацията е много страшна: 

"Който не го е изпитвал - тези са смелчаците, които практикуват, без да имат противопожарна охрана по някакъв начин на полето и да оставят само комбайните и транспорта. Един пожарогасител не е достатъчен. Все по-рядко се срещат такива колеги", категорична е тя. 

Притесненията на комисар Дарин Димитров са, че след прибирането на реколтата започва и масовото палене на стърнища. Той припомни случаи от минали години, когато всички екипи на пожарната са извън населените места, за да гасят пожари в полето и в случай на инцидент в нечий дом или работно място трудно могат да реагират навреме. Разбира се, законът е предвидил административни санкции, но в повечето от случаите трудно може да се докаже умишленост на палежа. 

Над 90% от пожарите възникват от небрежна човешка дейност, категоричен е Дарин Димитров. Той апелира за спазване на правилата, за да не се повтори и през този септември критичната обстановка в областта, каквато я помним от предходни години. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG- Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в 11 ч. В 11 часа: Тест на..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи на този поток, в който се движи нашата страна. Това е възможно ".  В това е категоричен..

публикувано на 01.10.24 в 08:56

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни места там ще превали дъжд. Ще духа умерен, временно силен вятър от..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07