Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три световни рекорда в предпоследния ден на СП по плуване

Сара Шьострьом
Снимка: БГНЕС

Сара Шьострьом спечели пета световна титла на 50 метра бътерфлай, а десетина минути по-късно направи световен рекорд на 50 метра свободен стил в предпоследния ден на шампионата на планетата по плуване във Фукуока, Япония.

29-годишната шведка финишира за 24.77 секунди в първия финал за деня на 50 метра бътерфлай и затвърди доминацията си в тази дисциплина, печелейки пето поредно злато. Шьострьом изравни рекорда на Майкъл Фелпс от 20 медала от световни първенства, 11 от които златни и няма загуба в тази дисциплина на големи първенства от 2015 година насам.

Призовата тройка на 50 метра бътерфлай допълниха китайката Чжан Ифей с 25.05 и американката Гретхен Уолш с 25.46 секунди.

Малко повече от 10 минути след титлата на 50 бътерфлай, Сара Шьострьом стартира в полуфиналите на 50 свободен стил, където постави нов световен рекорд с 23.61 секунди, сваляйки шест стотни от досегашното си върхово  постижение от 2017 година. 

Литовката Рута Мейлутите също прибра чек за 30 000 долара за световен рекорд, след като в полуфиналите на 50 метра бруст финишира за 29.30 секунди и изравни върховото постижение на италианката Бенедета Пилато от 2021 година.

Състезаващият се за Гърция българин Кристиян Голомеев завърши седми във финала на 50 метра свободен стил при мъжете. Синът на легендарния Цветан Голомеев даде време 21.82 секунди.

Шампион стана австралиецът Камерън Маккивой с нов рекорд на Океания - 21.06 секунди.

В най-интригуващия финал за деня на 100 метра бътерфлай при мъжете златото спечели французинът Максим Грусе. В отсъствието на световния рекордьор Кейлъб Дресел и световния шампион Крищоф Милак, Грусе бе най-бърз с най-добро лично постижение от 50.14 секунди. Втори остана Джош Лиендо от Канада с 50.34, а трети е Деър Роуз от САЩ с 50.46.

В дисциплината участва и българинът Йосиф Миладинов, който вчера завърши 14-ти в полуфиналите с време 51.81 секунди.

Австралийката Кайли Маккиън направи хеттрик от златни медали във Фукуока, след като днес триумфира и на 200 метра гръб.

Маккиън спечели на 50 и 100 гръб по-рано през седмицата, а днес прибави и трето злато на 200-те метра с време 2:03.85 минути. Втора остана американката Регън Смит с 2:04.94, а трета е Пън Сювей от Китай с 2:06.74.

Легендата Кейти Ледецки подобри рекорда на Майкъл Фелпс с 16-ата си световна титла в индивидуални дисциплини след триумф на 800 метра свободен стил. Американката взе шесто поредно злато от планетарни шампионати в тази дисциплина с време 8:08.67 минути. 

В последния финал за деня микс щафетата на Австралия на 4 по 100 метра свободен стил подобри световния рекорд в дисциплината. Австралийците Джак Картрайт, Кайл Чалмърс, Шейна Джак и Моли О'Калахън финишираха за 3:18.83 минути и подобриха собственото си върхово постижение от 3:19.38, поставено на миналогодишното световно първенство в  Бупадеща.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лудогорец с първа точка в Лига Европа, пропусна дузпа в Пилзен

Лудогорец спечели първата си точка в тазгодишното издание на турнира Лига Европа, след като направи 0:0 при гостуването си на чешкия Виктория Пилзен. Двубоят на "Стадион места Пилзне" бе много равностоен, но най-добрият шанс за гол за бе за българския тим, който пропусна дузпа в 52-рата минута, когато капитанът Якуб Пьотровски стреля слабо и..

публикувано на 04.10.24 в 00:00

Резултати от Лига Европа и Лига на Конференциите (ОБНОВЕНА)

Резултати от днешната програма на Лига Европа и Лига на Конференциите: Мачове от втория кръг в Лига Европа: Ференцварош (Унгария) - Тотнъм (Англия) - 1:2 Хофенхайм (Германия) - Динамо Киев (Украйна) - 2:0  Лацио (Италия) - Ница (Франция) - 4:1  Макаби Тел Авив (Израел) - Мидтиланд (Дания) - 0:2 Олимпиакос (Гърция) - Спортинг Брага (Португалия) -..

публикувано на 03.10.24 в 21:57

Загорчич обяви група от 20 души за домакинството на Черно море

Треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за домакинството на Черно море. В нея след лечение на лека контузия се завръща Кристиян Стоянов. Ертан Томбак и Владимир Николов продължават да имат травми. Мачът на стадион "Александър Шаламанов" от 11-ия кръг на елитното ни футболно първенство е в петък, 4 октомври, от..

публикувано на 03.10.24 в 21:16

Клубове, състезатели и родители протестираха срещу ръководството на водната топка

Очаква се министърът  да се срещне и с досегашния председател на федерацията Дарий Дановски. Той предварително изрази отношение към днешния протест, че с него въвличат децата в защита на частни интереси. 

публикувано на 03.10.24 в 18:07
Елвира Краснобаева

Елвира Краснобаева: Решението ми да напусна България не е свързано с гимнастиката

"Доста е трудно решение, но то по принцип няма нищо общо с федерацията по художествена гимнастика. Има друга причина - по семейни обстоятелства се местим.  Истината е, че ще се състезавам за Армения. Трябваше ни вариант, в който да можем да живеем в Русия и го намерихме – ще живея и тренирам в Русия, но ще представям Армения. Решението ми не е..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Виктория (Пилзен) - Лудогорец пряко по програма "Хоризонт"

Отборът на Лудогорец гостува тази вечер на чешкия Виктория в Пилзен в мач от футболния турнир Лига Европа. Срещата е от втория кръг на основната фаза, на втория по сила турнир на континента и ще бъде предавана по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 22 часа. "Орлите" загубиха в Разград с 0:2 от Славия (Прага) в първия двубой, след което..

публикувано на 03.10.24 в 06:22
Игор Йовичевич

Игор Йовичевич: Тук сме, за да победим

Старши треньорът на Лудогорец – Игор Йовичевич, даде пресконференция преди двубоя срещу Виктория в Пилзен, в мач от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.  Хърватинът демонстрира оптимизъм, като смята, че разградчани са готови за победа. „Първите ми впечатления от организацията в клуба са много добри. Тя е на много високо европейско..

публикувано на 03.10.24 в 05:51