Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-годишно момиченце е най-малкият дарител в кампанията за спасяване на конната база "Ахил"

4
Снимка: Конна база "Ахил"

Момиченце на 10 години е най-малкият дарител в кампанията за спасяване на конната база "Ахил" край София. В базата се провежда терапия за деца със специални потребности, а съществуването й е застрашено заради намерението на собствениците на терена да го продадат.

Малката Лидия посещава базата от 4 години и е силно привързана към конете, разказа създателят на "Ахил" Ваня Тодорова. Когато разбрало, че ако не се съберат нужните средства, мястото ще бъде продадено на други хора, детето решило да помогне.

"Понеже татко ѝ ни ни обеща да направят семейно дарение, на следващия ден ми се обади и ми каза, че тя си има някакви спестявания и е категорична, че иска да ги дари за каузата, като точно думите му бяха - "това са най- смислено похарчените ѝ лични пари".

До момента са събрани около 58 000 лв. и са нужни още около 20 000 лв., като общата сума ще послужи като гаранция пред банката, за да бъде изтеглен кредит за покупката на терена, върху който се намира конната база.

В кампанията се включиха стотици частни дарители и малък брой фирми. Собствениците на имота са дали срок до есента, след който ще го обявят за продажба.

"Досега сме постигнали много. Остава много малко", посочи Ваня Тодорова.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руски ферибот с гориво потъна край Крим след украинска атака

Украинска въздушна атака срещу южно руско пристанище удари руски ферибот, превозващ цистерни с гориво, в резултат на което той потъна, съобщиха руски представители, цитирани от "Франс прес". „В резултат на повредата фериботът е потънал във водите на пристанище Кавказ в южния Краснодарски край на Русия, точно срещу анексирания украински полуостров Крим",..

публикувано на 22.08.24 в 19:30
Снимката е илюстративна

Получен е сигнал за пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент

В късния следобед е получен сигнал за пожар между   боляровските села Крайново и Голям Дервент. На мястото 8 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Огънят гори в пресечена местност и е обхванал около 150 декара, уточни   комисар Кольо Гяуров, началник на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност" в Ямбол. "В..

публикувано на 22.08.24 в 19:25

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и..

публикувано на 22.08.24 в 19:14

Протест 3 в 1 пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:13

СРП повдигна обвинение срещу мъжа, наръгал аптекар в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 56-годишен мъж, който е наръгал аптекар в София. Нападение с нож в софийска аптека Мъжът е задържан за 72 часа. Случаят е от вчера, нападението е станало в аптека на столичната улица "Николай Коперник"

публикувано на 22.08.24 в 18:48
Костадин Костадинов и Кирил Петков

Публикуването на списък с имена на учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ

Публикуването във Фейсбук на списък с имена учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ. В публикацията, пусната във Фейсбук страницата на "Възраждане - Варна", са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование. От..

публикувано на 22.08.24 в 18:01
с. Павелско

Жителите на с. Павелско в готовност да блокират пътя Смолян - Пловдив заради воден режим

Жители на чепеларското село Павелско се събраха в центъра, за да заявят протестна готовност за блокада на пътя Смолян - Пловдив в неделя заради безводието. Около 800 души в родопското село са на драстичен воден режим от дни. Хората нямат вода от 10 до 18 ч и вечерта от 22 до 6 сутринта. В най-горещите дни е било обявено бедствено..

публикувано на 22.08.24 в 17:38