Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Редовното правителство още не може да догони този рейтинг, който имаше служебното

Гълъб Донев
Снимка: БТА

Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми. Това каза пред журналисти бившият служебен премиер Гълъб Донев, който коментира критиките на настоящия министър-председател Николай Денков и министри от кабинета към работата на служебното правителство. 

"За тези два месеца редовното правителство се похвали с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство. Всички останали законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, които още Народното събрание не е разгледало и приело, са внесени от служебното правителство", отбеляза Донев. 

"Перфектна сделка", споразумение, което гарантира енергийната сигурност и доставките на газ не само на България, а и за съседните държави от региона. Така Гълъб Донев определи споразумението на страната ни с турската компания "Боташ", което по-рано през деня премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев определиха като неизгодно.

"Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България", каза Николай Денков. По думите му турската фирма получава достъп до европейския и българския пазар, без обратното да е вярно.

Бившият служебен премиер Гълъб Донев контрира:

"Това е една безпрецедентна сделка, която постигна България с турската страна и конкретно споразумението с "Боташ". България е в изгодна позиция. Европейската комисия преди това прави няколко опити да сключи такава сделка с Турция и не успя. Така че, за България чрез тази сделка, тук не става въпрос за доставка на природен газ само за българския пазар, тук става въпрос за достъп до газопреносната система на Турция, която е свързана с абсолютно всички нейни съседни държави и за безпрепятствен достъп до всички терминали за втечнен газ в Турция", каза Донев.

Той тълкува критиките на сегашното редовно правителство от гледна точка на високият рейтинг, с който е приключило мандата си служебното : 

"Обикновено всички правителства в края на мандата си излизат с много нисък рейтинг. Служебното правителство излезе с рейтинг, който не е удобен на политическите сили. Редовното правителство още не може да догони този рейтинг, който има служебното правителство. Нормално е редовните правителства да стартират с висок рейтинг, с кредит на доверие, който им се гласува - и от страна на политическите партии в парламента, и от страна на гражданите, но това не се случи с това правителство, то тръгна с изключително нисък рейтинг", коментира Гълъб Донев, който е началник на кабинета на президента Румен Радев.

Бившият служебен премиер изрази надежда редовното правителство да издържи:  "На България ѝ трябва редовно правителство, на България ѝ трябва предвидимост в действията на правителството, на България ѝ трябва правителство, което да познава и да води държавните дела по обществения дневен ред, не по политическия". 

Гълъб Донев коментира част от теми, свързани с договорите за поддръжка на пътищата с Агенция "Пътна инфраструктура", хеликоптерната помощ и бюджета, които бяха засегнати на днешната пресконференция на представители на правителството: "Това са стари проблеми, които служебното правителство реши. Всичко това подлежи на контрол, но предполагам, че за всички тези въпроси ще има отговор от служебните министри“, каза Донев. 

Гълъб Донев коментира темата на поклонение пред бившия министър на труда и социалната политика Иван Нейков в столичния храм "Света София". 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50