Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка?"

Райна Аврамова: Не искам да смятам, че Истанбулската конвенция се вкарва през задния вход, но така звучи

Мястото на закрилата на лицата в интимна връзка е в Наказателния кодекс, не в Закона за защита от домашното насилие, смята адвокатът

| Интервю
Райна Аврамова
Снимка: БГНЕС

Законодателните промени, които депутатите от Правната комисия одобриха спешно с въвеждането на понятието "интимна връзка" няма да доведат до абсолютно нищо като ефект, дори превенция. Те ще предизвикат още по-голямо объркване в самата съдебна система, по-специално предложените изменения в Закона за защита от домашното насилие.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Райна Аврамова. Тя се аргументира детайлно защо мястото на закрилата на лицата в интимна връзка трябва да е в Наказателния кодекс, а не в Закона зазащита от домашното насилие.  

Дефиницията за интимна връзка, приета от Правната комисия, гласи, че това е "доброволен, относително траен съюз между две лица".

"Първо какво значи относително? Спрямо кое ще бъде съотносимо? "Относително" и "трайно" са две думички, като всяка една изключва другата. Това ще доведе до различни тълкувания на различните съдебни състави и ще предизвика невероятна каша. Реално се изваждат лицата, които са във фактическо съпружеско съжителство, защото тези думички – "фактическо съпружеско съжителство" се заменят с "интимна връзка".

Най-добрият вариант е да се махне изцяло "интимната връзка", смята Аврамова.

"По отношение на Закона за защита от домашното насилие настава още по-голямо объркване, зачертава се фактическото съпружеско съжителство, вкарва се в този закон да попадат лица, които са в интимна връзка. Това могат да бъдат лица от един и същи пол. Не искам да смятам, да ми напомня на вкарване на Истанбулската конвенция през задния вход", коментира Райна Аврамова в предаването "Преди всички".

"Това е закон за домашно насилие. Ние нямаме узаконен брак между лица от един и същи пол. Нямаме узаконено фактическото съжителство на семейни начала между лица от един и същи пол. Няма как мястото на тази защита да бъде в Закона за защита от домашното насилие. Мястото на тази защита ще бъде в Наказателния кодекс."

Запитана има ли основание да допуска, че има дълбока цел, в която трябва да бъдат подозирани депутатите с внасянето на тези изменения, Райна Аврамова посочи:

"Не ми се иска, но така звучи и така изглеждат фактите. Кое налага да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка? Ако узаконим браковете между лица от един и същи пол и съжителството на съпружески начала между един и същи пол, тогава нямаше да има проблем да се замени фактическото съпружеско съжителство с интимната връзка, за да може да попадат под закрилата на Закона за защита от домашното насилие. Но при положение, че нямаме такова узаконяване в България, то тогава ще се търси защита и на този кръг лица, които са от един и същи пол и съжителстват на съпружески начала или пък имат интимна връзка – ще трябва тяхната защита да бъде уредена в Наказателния кодекс."

По думите ѝ тази форма ще обхване "всички други форми извън брака като форма и съжителството на съпружески начала".

Аврамова акцентира върху заглавието и духа на закона - за защита от домашно насилие, тоест присъства думата "дом", която има съвсем различен смисъл от този, влаган от депутатите с предлаганите промени.

"Лицата в интимна връзка не е задължително да живеят в един дом. Интимната връзка, ако погледнем тълковен речник, това е близост. Близост има между приятели, между колеги", допълни още Райна Аврамова относно тълкуванията, които могат да възникнат във връзка с понятието "интимен".

Трябва да се въведе допълнителен член в Наказателния кодекс, който да регламентира гаврата, изтезанията, унижаването на човека като деяние. Включването на този състав ще даде възможност да бъдат обхванати всички лица, не само тези в сексуална връзка – ще бъдат обхванати например съквартиранти, наематели, студенти, подчерта адвокатът.

"Аз ако съм съквартирант с вас и ви нарежа с макетно ножче, острижа ви косата, ще попадна автоматично в този член, който ще бъде изцяло нов и ще регламентира тази гавра."

Сега според Аврамова тази категория лица остава незащитена.

Ако депутатите в Правната комисия имаха идея да се вслушат във всички становища и да ги анализират, нямаше да гласуват точно текстовете, които са внесени, каза още Аврамова. Според нея в случая става дума за "непълни, неясни, неточни" предложения.

Според нея след няколко месеца политиците ще трябва да отговарят защо тези промени не са проработили, защото "хората стават все по-будни и един ден те ще потърсят отговорност за всяко действие".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03