Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дамянова: Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни ангажименти

За политическия тюрлюгювеч и "пожарите" за гасене

Слави Василев: Моделът ГЕРБ и Бойко Борисов навлиза във втора младост

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни икономически и политически ангажименти, защото зад тях не стои парламент, изказа мнение пред БНР пиар специалистът Диана Дамянова.

"Служебното правителство е сключвало някакви договори, които са над рамките на неговите правомощия и то вероятно по някакъв начин сега налага новото правителство да взима други мерки. Личи си една нервност и напрежение в тези, които дадоха вчерашната пресконференция. Това идва по 2 линии - едната линия е наистина някакви действия на служебното правителство, които не са били в унисон със замислите на това правителство, другата част обаче идва от ангажименти, които самите политици от настоящото правителство са поели, а сега дават силен назад. Обезпокоена съм от това съобщение, което Денков артикулира, че българският парламент ще трябва да преосмисли решението си по отношение на "Мини Марица изток" и цялата промяна с енергетиката, защото ЕС не можели да постигнат споразумение. Това е много лошо", коментира тя в интервю за предаването "Хоризонт за вас". И продължи:
"От една страна виждам неща, които те повтарят и са прави, че служебното правителство не е направило, от друга страна - упрек, че служебното правителство не е задвижило ПВУ изведнъж се превръща в опит кабинетът да каже на парламента, че трябва да си промени решението, защото на ЕС не му харесва. Всичко това създава у мен усещането за лека непоследователност". 

Според нея се търсят аргументи в подкрепа на промяна в Конституцията за премахване на статута на служебното правителство. Тя смята, че такива аргументи съществуват, не защото обаче служебните правителства работят зле.

"Българската Конституция не е замислила, че ще има толкова дълго време възможност, дадена в нея, да управляват служебни кабинети без парламент. Когато един сужебен кабинет, който няма мандат за дълго управление и зад който не стои политическа програма, подпише 13-годишен договор, това винаги предизвиква съмнения. /.../ Има проблем с настоящата политическа реалност. Трябва да се направи такава промяна на Конституцията, която да даде възможност служебните правителства да бъдат контролирани от НС", обясни Дамянова. По думите й Конституцията не е предвидила ограничения в действията на служебните правителства, които следва да има

Според нея е непристойно да представяш промени в Конституцията през промяна на националния празник

Трябва да се направят политически компромиси така щото България да има законно избрано от НС правителство и забелязвам усилия в кабинета Денков - Габриел те да реализират програмата, коментира Дамянова. 

"Това е политически тюрлюгювеч, който има за цел да заведе България до центъра на Европа, където й е мястото".

Политическата картинка в България много се обърка, заяви от своя страна политическият анализатор Слави Василев.

"Вече ако трябва човек да си създаде мнение, дали критиките на министър-председателя Денков са основателни или не и дали служебното правителство е свършило добра работа или не - много е трудно човек да се ориентира". 

"Министър-председателят Денков е премиер на коалиция, която включва Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. Понеже тази конструкция е изключително трудна да бъде продадена на българския избирател, те намират за нормално да атакуват президента", изказа мнението си политическият анализатор. Според него кабинетът на Гълъб Донев е свършил много работа. 

"Моделът ГЕРБ и Бойко Борисов съществува, той навлиза във втора младост", категоричен е Василев и обясни: 

"Реално в момента управляват Борисов и Пеевски, които ползват Кирил Петков и обстоятелството, че неговото политическо бъдеще и това на ПП изглеждат изключително бегло. Този брак по сметка е реалният гръбнак на тази политическа конструкция, която не се оповава на никакви политики, принципи или морал. Това е чист, елементарен политически интерес. Това е политическата формула, която ще управлява България абсолютно безпринципно в следващите месеци или години и от това няма да дойде нищо добро. Контрапункт е президентът и служебните правителства. Хората им поставят много по-висока оценка и доверие, отколкото на този политически тюрлюгювеч, който сега трябва да наблюдаваме". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕП: Да се позволи на Украйна да използва западни оръжия срещу военни цели в Русия

С 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" евродепутатите приеха резолюция, в която настояват страните от ЕС да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна срещу легитимни военни цели в Русия. Евродепутатите отново апелират към държавите членки да изпълнят ангажимента си за доставка на..

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Станислав Балабанов

За взривените пейджъри: Докато държавата липсва, няма да се учудваме, че някъде по веригата сме замесени

Партиите от сглобката се обърнаха срещу българския народ. Така зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов коментира отхвърлените им предложения за облекчаване на правилата за провеждане на референдуми: "Сглобката ПП-ДБ/ГЕРБ и остатакът от ДПС, на кое точно вече нямам представа, се обърна ясно срещу българските граждани, отхвърляйки за пореден..

публикувано на 19.09.24 в 13:58

Берлин обяви нова военна помощ за Киев за близо 400 млн. евро

След като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви предоставянето на Украйна на 160 милиона евро от приходите от замразените руски активи, Германия обяви нов пакет военна помощ за Киев. Той е в размер на близо 400 милиона евро. Новината идва въпреки споровете за бюджетни ограничения за следващата година както между управляващи и..

публикувано на 19.09.24 в 13:52

Ахмед Доган провежда консултации за листите за вота в централата на ДПС

Ахмед Доган провежда в централата на ДПС консултации за листите за предстоящите парламентарни избори с кандидати за депутати, съобщиха от пресцентъра на партията. "Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", се казва в съобщението. Учредители, основатели и бивши областни председатели на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45
Пресконференция на Фатих Бирол и Урсула фон дер Лайен, 19 септември 2024 г.

Фон дер Лайен заминава за Киев, ще обсъди със Зеленски енергийната помощ от ЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заминава днес за Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски енергийната помощ на ЕС за страната преди настъпващата зима. Това съобщи самата тя на брифинг с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в Брюксел. За целта ще бъдат използвани и..

публикувано на 19.09.24 в 13:38

КЗП погна търговци на лекарства по интернет

Комисията за защита на потребителите е установила търговци, продаващи по интернет лекарства, които трябва да се приемат само по лекарско предписание. Оттам съобщават още, че е в ход активна кампания за продажба на лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат онлайн. Санкцията за такова нарушение е до 50 000 лева. Вече са..

публикувано на 19.09.24 в 13:03

Постигнати са договорености за принципите на финансиране на висшето образование

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ информира, че са постигнати договорености за актуализиране на принципите за финансиране и заплащане на труда в системата на висшето образование. В момента тече договаряне на нови основни възнаграждения за длъжностите на академичния и неакадемичния състав в държавните висши училища.  В края на май..

публикувано на 19.09.24 в 12:52