Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Костов: Увеличават се липсващите инсулини, вече са 7

По думите му основният проблем е износ

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Отново дефицит на лекарства в аптеките. Преди дни излезе информация, че липсват 7 инсулина.

Ситуацията е тревожна и това не е от сега, а от години, призна пред БНР Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Броят на инсулините, които липсват, се увеличава непрекъснато. Те вече са 7, но дори са повече, защото и при останалите има нередовно снабдяване, т.е. има някаква форма на дефицит. Много малко са инсулините, за които може да се каже, че ги има редовно".

Той даде пример с Австрия, където по думите му няма нито един липсващ инсулин. Това навежда на мисълта, че проблемът най-вероятно е чисто български, подчерта Костов в интервю за предаването "Преди всички". Според него проблем с инсулините в Европа няма, но: 

"Компанията "Санофи" е заявила още в началото на година, че ще има липса на инсулин. Но така, както е заявила, че ще има липса, през този период са изнесени 22 799 опаковки точно от инсулина на тази компания. Това означава, че тя е внасяла, въпреки че е подавала уведомление, че няма да внася. Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен".

По думите му това количество на изнесен инсулин е достатъчен за нуждите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000. 

Костов не посочи точно за кои страни сме изнесли този инсулин, но обикновено това е в ЕС.

Той подчерта, че системата, която трябва да предотврати износа, не работи както трябва. Според него тя е направена така, че да не работи. Има нужда от кардинална промяна, категоричен е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му трябва да се променят формулите, по които тя изчислява:

"В момента тя вкарва лекарството в забранителния списък, когато неговата наличност е по-малко от 65% от средно месечното потребление. Това е твърде малко. На практика това е запас за 20 дни. Този запас трябва да бъде вдигнат. Трябва да се промени тази система така, че тя да си върши работата и да защитава интереса на болните. Всичко е в ръцете на законодателя".

Николай Костов отбеляза, че всичко това води до други проблеми - разменят се инсулини в социалните мрежи, икономисва се от количеството.

Той обяви, че проблем имат и останалите диабетици, които не са на инсулин. По думите му тези хора в България са повече от половин милион. Костов заяви, че липсват около 20 лекарства. И там отново основният проблем е износ, подчерта той. Другият проблем, по думите му, е манията за отслабване с тези лекарства.

Липсват и ваксини, например за Хепатит Б, както и над 300 други лекарства, посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му в момента антибиотици има. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32