Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: "Интимна връзка" влезе в законодателството, редактираха определението

На 7 август парламентът проведе извънредно заседание, на което прие промени в Закона за защита от домашното насилие; На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Снимка: БТА

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие. Законопроектът беше внесен от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС и беше приет на първо и второ четене днес в извънредното заседание на парламента. 

Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше обезобразено с макетен нож. 

По последна редакция понятието "интимна връзка" в закона означава - съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни.

Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за  "интимна връзка" беше това да са отношения между две лица.

По време на дебатите народни представители от различни групи отправиха критики към определението. От "БСП за България" предложиха да се уточни, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което накрая беше и прието. 

Благодарение на парламентарната група на БСП страната ни бе спасена от въвеждане на Истанбулската конвенция през задната врата. Това коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова след гласуването. 

Според нея приетите промени в Закона за защита от домашно насилие няма да работят:

"Доказването на интимна връзка, като предварително доказване, за да се търси отговорност за домашно насилие, е много трудно, почти невъзможно за доказване -  така, както  го записаха от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Това ще затрудни процеса, ще го забави, делата ще се проточват, ще изтича давност и насилниците ще се позовават на това.

Предложението им днес е повече в подкрепа на насилието, отколкото в борба с него. Спасихме, пак казвам, България от влизането на Истанбулската конвенция, която смятаме беше главната цел на този законопроект, но така, както се прие, позволете да допуснем, че няма да сработи и след време пак ще си говорим по този въпрос", коментира Корнелия Нинова.



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде екстрадиран в България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА. Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген Според клаузите на Дъблинското споразумение държавата членка на ЕС, през която търсещият убежище е влязъл на..

публикувано на 25.08.24 в 15:27

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 15:07

Блокада на пътя за Рилския манастир заради безводие в Кочериново

Десетки жители на Община-Кочериново блокираха за повече от час пътя за Рилския манастир при разклона за с. Стоб, протестирайки срещу безводието в района. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано, стигна се обаче до остри пререкария с част от блокиралите пътя.  Местните са гневни, че след като четири денонощия били със..

публикувано на 25.08.24 в 14:41

Хусите поздравиха "Хизбула" за нападението срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поздравиха ливанската групировка „Хизбула“ за нападението ѝ срещу Израел и отново заплашиха с отмъщение за израелските удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец, предаде "Франс прес". „Поздравяваме „Хизбула“ и нейния генерален секретар за голямата и смела атака, извършена от..

публикувано на 25.08.24 в 14:29

Човек от екипа на "Ройтерс" е в неизвестност след нападение в Краматорск

Един човек от журналистически екип на агенция "Ройтерс" е в неизвестност и двама са били ранени при среднощна атака срещу хотел в град украинския град Краматорск, Донецка област. Екипът се състои от шест души, като двамата пострадали са били откарани в болница. От агенцията посочват, че продължават да очакват повече информация. Краматорск, последният..

публикувано на 25.08.24 в 14:08

Кафето в Гърция рязко поскъпва

Кафето в Гърция поскъпва рязко както в магазините, така и в зведенията. Собствениците на кафенета очакват отлив на клиенти. Цената на кафето на едро е нараснала с между 45 и 65%, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ. Очаква се това да доведе до рязко поскъпване на всички видове кафе в магазините, както и с поне 50 на сто по-високи цени в..

публикувано на 25.08.24 в 13:59

Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на "Фейсбук" страницата на зоопарка. Под публикацията посетители споделят, че вече са видели бебетата, и..

публикувано на 25.08.24 в 13:34