Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев: Важно е, че 50 хиляди деца са върнати в класните стаи, но е важно и да не отпадат отново

| Интервю
Деян Колев
Снимка: БГНЕС
Важно е, че 50 хиляди деца са върнати в класните стаи, но е важно и да не отпадат отново. Това обясни пред БНР Деян Колев, „Амалипе“. Той обясни, че често се наблюдава повторен отказ от образование сред тези ученици. 
"Важно е да бъдат задържани в класната стая, да се ограмотят и да придобият умения за работа". 
През последните десетина  години има тенденция за повишаване на образователното ниво в ромската общност, отчете той.
"Преди 13 години започнахме Програма за превенция на отпадането на ромските деца от училище. Тя обхваща около  300 училища в страната. Целта ни тогава беше да се преборим с отпадането до завършване на 8-ми клас. Сега над 94% продължават да се обучават. Отпадането се пренесе в първи гимназиален  и втори гимназиален етап. Успяхме да постигнем едно добро повишаване на посещаемостта". 

Обвързването на социалните помощи с посещаемостта има минимален ефект, обясни още Колев. 

"Основен ефект има осъзнаването сред родителите на важността на образованието. Но има и групи, в които този процес е по-изостанал. Най-напреднал по отношение на образователната интеграция е районът на Северозападна България". 

Масово е посещаването на професионални гимназии, разясни той.

Всяко отпаднало дете  е проблем за себе си, но  и за цялото общество, отбеляза Деян Колев в предаването "12+3". 

"Голяма част от отпадналите или работят в сивата икономика, или емигрират. От отпадналите момичета е голям процентът на тези, които се женят рано". 

От „Амалипе“ настояват за десегрегация и обучение в смесена среда. 

"Проблемът обаче не  е решен и дори се задълбочава".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Деян Колев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП: До 26-и август неработещите зрелостници трябва да платят здравната си вноска за юли

До 26 август всички, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва да преведат здравноосигурителната си вноска за юли, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП) . Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали..

публикувано на 23.08.24 в 15:36
Нарендра Моди и Володимир Зеленски

Зеленски: Посещението на индийския премиер Моди в Украйна е "историческо"

Президентът Володимир Зеленски заяви в петък, че посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Украйна е "много приятелско" и "историческо", предаде Ройтерс. Зеленски каза, че е обсъдил с Моди нова среща на върха за мир в Украйна и също така призова за засилване на търговското и военно сътрудничество с Индия. От своя страна индийският..

публикувано на 23.08.24 в 15:15
Град Покровск, Донецка област

Не стихва натискът на руските сили по посока на град Покровск в Донецка област

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив. Продължава руският обстрел на редица украински райони. А в Киев пристигна индийският премиер Наредра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Русия преустанови фериботните услуги между..

публикувано на 23.08.24 в 15:05
Иван Господинов

Иван Господинов: Когато частните уроци преобладават, говорим за сиво образование

Частните уроци са проблем, защото по Конституция българското образование трябва да е безплатно, но се получава така, че образователните институции нямат ресурс и умения да предадат знания. И това означава, че образователната ни система не работи както е предвидено. Това сподели Иван Господинов, председател на УС на Сдружение..

публикувано на 23.08.24 в 15:03

Шест са вече наложените глоби за неправомерно ползвана питейна вода в община Кюстендил

Шест са вече актовете за глоби за неправомерно използвана питейна вода за напояване на градини и имоти в община Кюстендил, съобщи за БНР кметът инж. Огнян Атанасов. Най-много актове - три са в малкото село Стенско. Неофициално се коментира, че първоначалната глоба е минимум 50 лева. Броят на глобените, че поливат с питейна вода, в общината..

публикувано на 23.08.24 в 14:59

Затворници убиха най-малко един пазач и взеха заложници в затвор в руската област Волгоград

Затворници с ножове, идентифициращи се като бойци на "Ислямска държава", организираха в петък кървава атака срещу надзиратели в руска наказателна колония - затвор във Волгоградска област в Русия и хванаха заложници от персонала, според руски държавни медии и новинарски издания, свързани със службите за сигурност, предаде Ройтерс...

публикувано на 23.08.24 в 14:29
Никола Янков

Никола Янков, "Синя България": Няма нужда държавата да е банкер

От "Синя България" излязоха с позиция относно поредните скандали около Българската банка за развитие. "Синя България" ясно и последователно настоява за категорично отдръпване на държавата от ролята ѝ на търговец и собственик на бизнеси, включително банки. Необходимостта в България да има държавна политика за стимулиране на инвестиции в малки и..

публикувано на 23.08.24 в 14:26