Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 100 метеора в час в пика на Персеидите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ е пикът на метеорния поток Персеиди. 
Очаква се да падат до 100 метеора в час. 
Небесният спектакъл ще продължи до 14 август. 

„Ако имате хубаво ясно време и добро тъмно небе, излезте навън малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или дори повече“, казва Бил Кук, учен в областта на метеорите в НАСА. „Това ще е доста добро шоу“, допълва той.

Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове, които можем да наблюдаваме - се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от отломки, които се носят в космоса. Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл - голяма топка от лед и скали, която изхвърля прашни отломки, докато обикаля около Слънцето. Когато Земята минава покрай нея, тези парчета попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните ивици. Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, тъй като метеорните траектории започват от тази точка на небето.

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване. Не е необходимо никакво оборудване, за да ги видите, но ще трябва да дадете на очите си около половин час, за да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, тъй като това може да развали нощното ви зрение, съветват от БТА.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руснак беше арестуван в САЩ по обвинения на нелегален износ за Русия

Живеещ в Сарасота, щата Флорида, руски гражданин бе арестуван по обвинения в контрабанда, пране на пари и нелегален износ към Русия на технологични продукти, които могат да бъда използвани в производството на дронове, заяви американското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс". Според министерството 44-годишният Денис Постовой е използвал..

публикувано на 17.09.24 в 11:36
Виена, 15 септември 2024 г.

Седем селища са евакуирани в Австрия заради наводнения

Заради наводненията в Долна Австрия от вчера са евакуирани седем селища в Тулнерфелд, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Червеният кръст е отворил аварийно място за настаняване в изложбения център в Тулн, където могат да бъдат настанени до 1000 души. Осигурени са походни легла и полева кухня. Според последните данни жертвите са..

публикувано на 17.09.24 в 11:17

Шофьорка на 18 г. е с опасност за живота след катастрофа на пътя Русе - В. Търново

18-годишно момиче е с опасност за живота в реанимацията на великотърновската болница, след като управлявания от него автомобил падна в пропаст на пътя Русе - Велико Търново. При други две катастрофи във Великотърновска област тежко са пострадали още двама души.   Лекият автомобил с русенска регистрация, управляван от младата шофьорка, е..

публикувано на 17.09.24 в 10:35
Мястото на трагичния инцидент година след катастрофата на 28 март 2023 г.

Машинистите в Гърция са в стачна готовност

Стачна готовност обявиха машинистите в Гърция. Те настояват за спешни мерки за спиране на произшествията в железопътния транспорт. Създава се железопътна полиция за сигурност на пътниците. След голямата железопътна катастрофа до Лариса с 57 жертви преди година и половина, подобен инцидент е бил предотвратен наскоро, съобщават от синдиката на..

публикувано на 17.09.24 в 10:31
Читалището

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си "Изток"

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Полша обяви бедствено положение в засегнатите от наводненията райони

Обстановката в полския град Ниса е спокойна тази сутрин, след като през изминалата нощ доброволци укрепваха с торби с пясък бреговете на едноименната река. Кметът на Ниса Кордиан Колбярц призова по-рано жителите да се евакуират на по-високи места. Днес обаче се забелязва леко оттегляне на водата в речното корито и хората са обнадеждени, че най-лошото..

публикувано на 17.09.24 в 10:09

Най-малко 18 са жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа

Според информации от тази нощ жертвите на наводненията в Централна и Източна Европа са най-малко 18. От петък силните дъждове и ветрове причиниха значителни щети в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.    Бедствия и в азиатската държава Мианма. Държавната телевизия съобщи, че жертвите на тайфуна "Яги" вече са 226 души, а 77 са в..

публикувано на 17.09.24 в 10:03